Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik poslao pismo u EU, ali dobio (ne)očekivan odgovor

Preuzmite sliku

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, odgovorio je na pismo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodik, u kojem je lidera SNSD-a upozorio na pogubnu politiku koju provode visoki zvaničnici u Republici Srpskoj.

– Nažalost, radnje koje je nedavno preduzeo entitet Republika Srpska suprotne su Ustavu BiH i dovode u opasnost BiH kao jedinstvenu i suverenu državu za budućnošću unutar EU, rekao je Borrell.

Ističe se kako Republika Srpska vraća 26 godina unazad zbog entitetskih zakona o pravosuđu i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Borrell je Dodika upozorio da Ustav BiH ne predviđa utvrđivanje postupka o jednostranom povlačenju saglasnosti sa formiranja pojedinih državnih institucija.

– Jednostrani koraci za poništavanje ishoda sporazuma o transferu su nezakoniti i osporavaju ustavni poredak BiH, rekao je Borrell u pismu.

Govoreći o entitetskoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, Borrell je kazao kako bi njeno formiranje moglo dovesti do negativnog uticaja na pacijente i privredu.

Također, naveo je kako bi njeno formiranje ugrozilo jedinstveni ekonomski prostor i stvorilo pravnu nesigurnost.

Što se tiče formiranja entitetskih pravosudnih institucija, navedeno je kako bi takav potez ugrozio osnovno funkcionisanje sudova i tužilaštava u manjem bh. enitetu, jer bi oni na taj način izgubili pristup informatičkoj infrastrukturi, uključujući i zajednički elektronski sistem upravljanja predmetima.

– Uzimajući sve ovo u obzir, pozivamo vas i čelnike Republike Srpske da stanete sa svakom zakonodavnom i političkom inicijativom za povratak takozvanom ‘izvornom Dejtonu’ te da poštujete Ustav BiH i državne nadležnosti. EU ne dovodi u pitanje načelo konstitutivnog naroda niti strukturu Dejtona, međutim kao država, koja teži EU, institucionalne strukture i strukture odlučivanja u BiH moraju se progresivno prilagođavati kako bi uzele u obzir zahtjeve EU i kako bi mogle efektivno učestvovati u donošenju odluka u EU i u potpunosti implementirati i sprovoditi već dogovoreni sadržaj, rekao je, između ostalog, Borrell. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,