Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Poruke koje sam dobijao od Durakovića upućuju na novi oblik saradnje

Preuzmite sliku

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik obratio se medijima nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka koji je održan danas u Banjaluci.

Predmet sastanka bio je utvrđivanje mandatara, a sastanku nisu prisustvovali predstavnici SDS-a i PDP-a, koji su danas ponovili svoj stav da je “Dodik lažni predsjednik Republike Srpske”.

Dodik je danas ponovio da za Radovana Viškovića kao mandatara postoji osigurana većina, pa će mu sutra biti uručen novi mandat za sastav Vlade RS čemu se može pristupiti nakon formiranja Vijeća naroda RS, a što će biti naredne sedmice.

Stoga će, rekao je Dodik, o očekivanjima od vlade i Viškovića govoriti sutra, no najavljuje da će kao predsjednik biti veoma aktivan kada je u pitanju rad vlade.

“Današnje konsultacije su bile opsežne, svi su uvjereni da dolaze teško vrijeme. RS je pripremljena i nastavit će provoditi politike od ranije. Treba vidjeti kako reagovati na poremećaje u lancima sabdijevanja. Uvest ću praksu da jednom mjesečno s premijerom i Kolegijom Vlade RS održim sastanak kako bi se stimulisala vlada da sprovodi obaveze. Zahvalan sam svima koji su danas došli na konsultacije. Pokazali su da uvažavaju institut predjesnika. Hvala i onima koji nisu, jer su pokazali da ne uvažavaju institut predsjednika RS”, rekao je medijima.

“I HDZ misli da BiH treba u NATO, nećemo potpisivati nikakav koalicioni sporazum s drugim partijama”

Ponovio je kako će formiranje vlasti u entitetu RS biti najbrže u Bosni i Hercegovini.

Na upit novinarke o saradnji prilikom formiranja vlasti sa tzv. ‘Osmorkom’ i HDZ-om, koji će stajati i uz nastavak bh. puta sa NATOM – ponovio je kako “MAP ne postoji”, te da je određena vrsta saradnje sa NATOM  jedina prihvatljiva opcija.

“I HDZ misli da se BiH treba uključiti u NATO, ali mi po tom pitanju sa njima ne oštrimo i ne zatežemo. Oni neće se smatrati obaveznim da nama nametnu svoj stav. SNSD neće potpisati nikakav koalicioni niti programski sporazum sa drugim partijama, za tim nema potrebe, mi smo pobjednici u RS. Neki špekulišu da li je to moguće – neka probaju”, naveo je.

Da li je na sceni trgovina sa Pokretom za državu?

Podsjetimo, jedno od ključnih pitanja prilikom aktuelnog formiranja vlasti jeste izglasavanje sastava za državni dom naroda. Pokret za državu iz RS najavljuje kako neće podržati tamošnju opoziciju, što će vjerovatno rezultirati time da Dodik ponovno ostvari kontrolni paket. Stoga, mediji su danas upital – da li je na sceni trgovina?

“Poruke koje sam dobivao od novoizabranih potpredsjednika Ćamila Durakovića i Davora Pranjića me upućuje apsolutno upućuju na to da pokušamo da napravimo novi oblik saradnje. Ja sam spreman na to. Na bazi toga smo razgovarali s Pokretom za državu. Ponudili smo im mogućnost da učestvuju u strukturi vlasti, nemam ništa protiv. Znam da njihovi delegati neće glasati za delegate sa liste SNSD-a, to nisam ni tražio”, rekao je .

Oni su danas, rekao je, tražili zaposlenje određenog broja svojih savjetnika, za šta Dodik smatra da je uredu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje