Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik poručio Džaferoviću: Gledat ćeš me još dugo, nećemo podleći pritiscima

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik poručio je danas na Ribniku drugom članu Predsjedništva Šefiku Džaferoviću da će ga još dugo gledati te da Republika Srpska “neće podleći pritiscima da prihvati novog visokog predstavnika”.

– Samo ću poručiti Džaferoviću – nisam baš srećan što ga gledam tamo, ali on će mene još dugo gledati ovdje – rekao je Dodik novinarima u Ribniku nakon što je Džaferović pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da pokrene pitanje Dodikove smjene.

Dodik je povodom toga rekao da, kada se sve razložno pogleda, to znači samo jedno – “da muslimani očekuju da visoki predstavnik samo radi ono što oni hoće i da se i do sada dešavalo da su visoki predstavnici samo radili ono što su muslimani tražili”.

Prema njegovim riječima, od 1995. godine, od kada je uvedena institucija visokog predstavnika, nema nijednog akta u interesu Republike Srpske.

– Sve je bilo protiv nas, prema tome nema nijednog razloga da uvažavamo takve institucije, takve visoke predstavnike, takve takozvane visoke predstavnike – istakao je Dodik.

On je rekao i da se sa Schmidtom, koga RS ne prihvata kao novog visokog predstavnika, može razgovarati ako se on identifikuje kao predstavnik Kvinte ili grupe zemalja koje su ga izbarale ili ako se predstavi kao njemački izaslanik, ali da ne može ako je visoki predstavnik.

– On nije visoki predstavnik, nećemo podleći pritiscima. Mislim da je to pitanje za nas `biti ili ne biti` – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je bolje odmah potpisati kapitulaciju ako prihvate da se na ovaj način njima upravlja i vlada, “da se može pojaviti stranac kojeg izabere grupa zemalja i ovdje donosi zakone, mijenja, ima neko pravo”.

– Onda je bolje da nas nema, bolje odmah dignuti ruke i reći doviđenja od ovoga – istakao je Dodik i dodao “to oni, jednostavno, moraju da razumiju”. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje