Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Ponašat ću se u skladu sa Ustavom, nemam namjeru činiti štetu bilo kome

Preuzmite sliku

Mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine obavljat ću u skladu sa Ustavom BiH i nemam namjeru činiti štetu bilo kome, kazao je prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH u novom sazivu Milorad Dodik nakon što je položio svečanu zakletvu.

Na današnjoj inaguraciji tročlanog Predsjedništva, napomenuo je da je njegova matična baza Republika Srpska iz koje je izabran, ali je najavio da će sa ostala dva člana državnog predsjedništva raditi na očuvanju temeljnih načela Ustava BiH.

– Ne želim činiti bilo kakvu štetu ili nešto što bi spriječilo bilo kojeg Bošnjaka ili Hrvata ili organizacionu jedinicu u Federaciji BiH ili samu Federaciju da rade razvojne projekte. Želim da pokažemo saradnju koja može da se pokaže kao djelotvorna – podvukao je.

Podsjetio je da se BiH davno odmaknula od vremena kada su narodi ratovali, te smatra da je ovo prilika da se napravi demokratsko društvo koje bi moglo egzistirati vođeno politički izabranim predstavnicima naroda na demokratskim izborima.

Ipak, kaže, ima brojne primjedbe kako je u BiH radila međunarodna zajednica, prvenstveno Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH, koji je, tvrdi Dodik, derogirao Ustav i politički sistem BiH zbog čega smatra da je potrebno ponovno raspravljati o nekim odlukama i praviti nove kompromise.

– Rješenja donesena prije 15 ili 20 godina možda su odgovarala tom vremenu, ali rješenja koja mi danas moramo usvojiti moraju odgovarati ovom vremenu. Zalagat ću se za ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH što je prije moguće – najavio je Dodik u obraćanju brojnim zvanicama.

Za njega uloga visokog predstavnika nije bila u interesu stabilnosti i dugoročnog razvoja BiH, dodajući da su mnoge odluke, a njih je bilo 540, sadržale nametnute zakone i intervencije na Ustav, na koje, smatra, visoki predstavnik nije imao pravo.

Mišljenja je da će biti dovoljno želje i volje da se napravi najbolje, kazavši da on to i želi, no tražit će adekvatan tretman Republike Srpske koju predstavlja kao i srpskog naroda gdje god da se nalazi.

Istaknuo je da članstvo u Evropskoj uniji treba biti cilj BiH, zbog čega će već na prvoj narednoj sjednici zatražiti da EU i njene strukture što je prije moguće daju status kandidata za BiH kako bi se napravila nova dinamika u BiH i time razvijali bh. potencijali.

Najavio je da će učiniti sve da odnosi BiH sa Evropskom unijom budu dobri, kao i sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i Rusijom i Kinom, te drugim državama svijeta, no neće dozvoliti da se u njegovom kabinetu kreiraju odluke koje neko bude nametao.

Zalagat će se, kaže, i za odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, ocjenjujući da se sudska vlast mora vratiti narodima u BiH, i konstatirajući da je reforma pravosuđa koju je učinio OHR ranije bila neuspješna i donijela je korupciju kao i nefunkcionalnost i otuđeni sistem moći.

– Ukoliko BiH ne bude pokazala novu dimenziju i zamah svoje mjesto ne vidim u Predsjedništvu BiH. Želim ovdje napraviti dogovor uz puno uvažavanje dva entiteta, tri naroda, zajedničkih institucija BiH i svih građana u BiH – zaključio je Dodik u svom prvom obraćanju javnosti nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Tročlano Predsjedništvo u naredne četiri godine činit će Šefik Džaferović iz bošnjačkog, Željko Komšić iz hrvatskog i Dodik iz srpskog naroda, a članovi Predsjedništva BiH će se na poziciji predsjedavajućeg mijenjati svakih osam mjeseci, po principu rotacije.

Na oktobarskim Općim izborima član Predsjedništva BiH Džaferović je osvojio 212.581 glas ili 36,61 posto, Komšić je osvojio 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Dodik osvojio 368.210 glasova ili 53,88 posto. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,