Srijeda, 5. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dodik: Nema nikakvih ograničenja da bude izvršeno imenovanje Tegeltije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da su ispunjeni formalno-pravni razlozi da se o kandidaturi Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara raspravlja u Predsjedništvu BiH

“Nakon zahtjeva iz kabineta Željka Komšića (predsjedavajući Predsjedništva BiH), Tegeltija je prošao provjere Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu, čime su ispunjeni formalno-pravni razlozi da se o njegovoj kandidaturi raspravlja u Predsjedništvu BiH”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da ne postoji razlog za neodržavanje sjednice, tako da je kao član Predsjedništva BiH zatražio da ponovo bude zakazana.

“Naprosto, pokušavajući da održimo taj datum – 5. septembar bar da se krene na uspostavljanje Savjeta ministara kako bi se ovo završilo u nekom roku”, dodao je Dodik.

On kaže da nema nikakvih ograničenja da bude izvršeno imenovanje Tegeltije i da je sada stvar političkih odnosa i procjena.

“Postoji ustavna procedura da se nakon izbora vrši izbor izvršnih i zakonodavnih organa vlasti, a 10 mjeseci to se ne uspijeva. Konačno to treba da se desi i na kraju sva druga pitanja, ovakva ili onakva, ova ili ona, mogu da se nađu na sjednicama izvršnih tijela, a da ona rade i odlučuju o tome”, rekao je Dodik.

Na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za utorak, 27. avgust, zakazana je vanredna sjednica ove institucije sa jednom tačkom dnevnog reda – imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH jučer je, postupajući po zahtjevu Predsjedništva BiH kao organa nadležnog za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, utvrdila da Tegeltija ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom.

Danas je i Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ završila provjeru istinitosti informacija koje je Tegeltija naveo na obrascu izjave CIK-a i izvještaj o tome uputila Predsjedništvu.

Sjednica na čijem je dnevnom redu bilo Tegeltijino imenovanje trebalo je da bude održana u utorak, 20. avgusta, ali su se članovi Predsjedništva Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović na konsultacijama prije sjednice dogovorili da je otkažu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje