Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Ne želimo da vidimo granicu na Drini nikakve vrste

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a danas je u Banjaluci ponovo negirao državnost Bosne i Hercegovine navodeći da je BiH teritorija koja nema prefiks države.

“Živimo u Bosni i Hercegovini, na teritoriji BiH, pokušavaju da nam nametnu da je to država. To nije država. To je državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri naroda. To je teritorija koja nema prefiks države i nije ga dobila Ustavom niti u Dejtonskom sporazumu. Dobija ga naporima međunarodnog faktora i Bošnjaka prije svega, da ojačaju unitarizam u BiH i smanje autonomiju ovdje u RS”, naveo je Dodik.

Kako je kazao, na spoljnopolitičkom planu RS je prepoznata kao faktor.

“Dvije i po decenije od samog stvaranja Republike Srpske, od prvog dana počeo je proces urušavanja subjektiviteta i suvereniteta RS. RS je formirana kao izraz volje srpskog naroda za samostalnom državom na prostoru bivše Jugoslavije i bivše Bosne i Hercegovine u procesu raspada bivše Jugoslavije. Intervencija visokih predstavnika nam je oduzela niz prava. Podaništvo naših predstavnika u zajedničkim institucijama učitavom ovom vremenu dovelo je do legitimizacije određenih procesa koji su bili nametnuti”, naveo je Dodik.

On je kazao da su u RS odbili članstvo u NATO-u.

“Tražimo da ovaj prostor bude neutralan. Donijeli smo deklaraciju koja je odredila stav RS o neutralnosti. Ne želimo da vidimo granicu na Drini nikakve vrste a pogotovo ne NATO granicu na Drini. Ne želimo u vojnom smislu da budemo odvojeni od onoga što je naša matica. Mnogima se to ne sviđa. Ima i nekih naših koji misle da to treba uraditi. Naše istorijsko iskustvo sa NATO-om je veoma negativno. U dva navrata veoma otvoreno je tukao naš narod, pobio mnoge civile i urušio našu snagu”, kazao je Dodik.

“Veoma skromno ostaje da živi činjenica da je NATO koristio osiromašeni uranij. NATO je bio na strani muslimana i Hrvata. Ne možemo mi preko toga preći. NATO je bombardovao naše položaje i tukao nas sa osiromašenim uranijumom. Naravno da razumijem šta je NATO savez. Ponos je iskazati karatker i reći da ne možemo preći preko toga i oprostiti. U intervencijama koje NATO činio on se ponašao kao neprijateljska snaga”, ustvrdio je Dodik. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,