Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik nakon susreta s Erdoganom: Predsjednik Turske je svjestan nejake pozicije Komšića i periferne uloge Džaferovića

Preuzmite sliku

Mislim da je on duboko svjestan podijeljenosti u BiH, nejake pozicije Komšića, neke periferne uloge Džaferovića u svemu tome i da pored njega jedini koji može da u ime svoje države odlučuje možda sam bio ja…

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u Sarajevo, na sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, išao kako bi iznio stavove Republike Srpske. Za kritike opozicije je istakao da su besmislene i promašene, “jer je u Sarajevo išao kako bi pokušao da razgovara o aroganciji i ignoranciji koja prema Republici Srpskoj tamo postoji”.

– U Sarajevu postoji jedna arogancija i ignorancija prema nama i to je definitivno jasno. Moj pokušaj da kažem da moramo da razgovaramo o tome, vidjeli ste na samoj konferenciji za štampu, a vidim da to potvrđuju i neke od vođa od opozicije koji kažu da nam ne trebaju novi dogovori. U uslovima kad imate potpuno oskrnavljen Dejtonski sporazum, dakle promijenjen je Ustav BiH i oni kažu da nam ne treba novi dogovor znači da pristaju da im se to nameće i da ne žele da prekinu tu nit i da pokušaju nešto da urade i neku drugu poziciju da uspostave, rekao je Dodik za ATV i dodao:

– Mislim da treba ostati pri kursu koji smo utvrdili, a to je da jasno iznosimo svoje stavove i da ti stavovi budu potpuno jasni drugoj strani i jasni našem narodu. Mislim da je svako juče mogao da vidi da sam snažno branio našu poziciju. Čuo sam da neko iz opozicije kaže da se svađam, a ja sam samo iznio naš stav da ne postoji visoki predstavnik u BiH i da mi je žao što je Turska kao zemlja, koja je članica PIC-a, pristala da se na ovaj način sve to dovede u jedno veliko pitanje. I naravno da sam iznio stav da smo protiv nametanja bilo kakvog zakonskog rješenja. Njima su primarni prigovori, a nikako da kažu nešto kvalitetno.

Govoreći o sastanku s Erdoganom, Dodik je rekao da smatra kako je on jedan veliki lider, državnik, važne i velike zemlje.

– Čovjek koji sa te pozicije ima uravnoteženiji i objektivniji pristup, mada nikada ne treba smetnuti s uma da, u političkom smislu, u krajnjoj nekoj instanci on će uvijek podržati Bošnjake. Zato i jeste naša uloga da s njim gradimo odnose razumijevanja u kojima se može obezbijediti da se preko njega mogu relaksirati sama situacija i ovdje. To je bio jedan od razloga zašto sam i odlučio da na taj način razgovaramo jer je bila tema unutrašnje prilike, rekao je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,