Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik nakon sastanka poručio: SNSD, Osmorka i HDZ će definitivno formirati vlast

Preuzmite sliku

Završen je sastanak u Banjoj Luci između predstavnika Osmorke i SNSD-a o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Kako je lider SNSD-aa Milorad Dodik saopćio nakon sastanka, sa predstavnicima “osmorke” razgovarali su o formiranju Vijeća ministara i drugih tijela na nivou BiH.

“SNSD sa svojim koalicionim partnerima, ‘osmorkom’ i HDZ-om je definitivno struktura koja će zajedno formirati vlast na nivou BiH. Dogovorili smo se da iduće sedmice timovi koje smo naveli održe sastanke kako bi krenuli u rješavanje pitanja vezanih za privredu i institucionalno kretanje”, kazao je Dodik.

Od ranije je poznato da je Dodik pred Osmorku stavio uslove koji su eliminatorni i bez čijih ispunjenja SNSD neće uopće učestvovati u pregovorima o vlasti.

“Ono što je nama ključno je da dobijemo garancije da će biti odblokirani procesi iz RS-a koji su nama bitni, a to je hidroelektrana Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju i ova gasifikacija kroz RS. Od tih garancija koje ćemo dobiti, zavisi i naše krajne opredjeljenje. Ako ne bude dogovora oko toga, ako ne bude deblokade, mi nećemo ići u vlast, što bi išli da sjedimo tamo ko ikebane. Hoćete li da raščistimo odnose? Raščistit ćemo ih. Nemojte nijedan projekat blokirati u RS-u i mi nećemo blokirati projekte u FBiH”, rekao je jučer Dodik na pres konferenciji.Dodik je, kako je ranije najavljeno, najavio sastanak i sa predstavnicima HDZ-a BiH s kim je Osmorka već ranije usaglasila stavove o formiranju vlasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje