Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dodik najavio smjenu i procesuiranje članova CIK-a

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas da će članovi Centralne izborne komisije BiH biti smijenjeni u prvom mjesecu poslije formiranja nove vlasti na državnom nivou.

Dodik je najavio i “procesuiranje” članova CIK BiH zbog, kako je kazao, zloupotrebe položaja i ovlaštenja. On je još kazao da je dobro što je okončana “klackalica” u vezi sa izborom srpskih delegata u Dom naroda parlamenta BiH.

“Pojavila se informacija o ovome, ali sačekaću zvaničnu odluku. Očekivao sam da ne bude problem u izboru delegata u Dom naroda, ali od njih (CIK) se samo mogu očekivati problemi”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Pojedini mediji objavili su da je na osnovu žalbe SNSD-a Apelaciono veće suda BiH poništilo odluku CIK-a, kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda parlamenta BiH proglašen važećim. Iz Suda BiH su saopštili da odluku povodom žalbe SNSD-a nisu još otpremili, a iz CIK je navedeno da nisu primili odluku.

Banjalučki mediji su objavili da je Sud BiH uvažio žalbu SNSD-a, pozivajući se na neimenovane izvore iz te stranke.

Ovakva odluka Suda BiH, ako bude zvanično potvrđena, znači da neće biti žrijeba o tome da li će sporni mandat u Domu naroda biti određen žrijebom između SNSD-a i PDP-a, već da će Dodikova stranka od pet srpskih delegata u Domu naroda imati četiri, dok će peti delegat biti iz opozicione Srpske demokratske stranke (SDS).

SNSD je ranije podnio krivičnu prijavu protiv članova CIK-a zbog njihove odluke o ponovnom brojanju glasačkih listića za predsjednika RS, kao i žalbu Sudu BiH, koja je usvojena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,