Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik na udaru u EP-u: “Da li je Lavrov obećao priznanje Banjaluke?”

Preuzmite sliku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, učestvuju na sastanku sa poslanicima Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta.

Europarlamentarac su postavljali pitanja delegaciji iz BiH, a posebno su na “udaru” bili Čović i Dodik.

Michael Gahler iz EPP-a upitao je lidera SNSD-a čemu je razgovarao sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u Antaliji.

“Gdine Dodik, bio sam u Sarajevu 10. decembra i vi ste u Banjaluci održali govor koji je predviđao izlazak Republike Srpske za šest mjeseci iz države. Pitam vas držite li se i dalje toga plana? Mislite li da će SAD i EU to dozvoliti? O čemu ste razgovarali sa Lavrovom u Antaliji i da li vam je nešto obećao? Hoće li Banjaluka biti priznata kao Donjeck ili Lugansk”, upitao je Gahler.

Poslanik EPP-a imao je i pitanja za Čovića.

“Gdine Čović, hvala vam što ste osudili rusku agresiju. Šta očekujete za Hrvate kada ste tako tijesno povezani sa Dodikom koji je tijesno povezan sa Putinom? Kada vidim kako Hrvati u RS slabo žive to je samo razlog za distanciranje (od Dodika)”, poentirao je Gahler.

Dodao je kako su u Evropskom parlamentu “frustrirani” zbog određene blokade koju godinama provodi HDZ-a kako bi ostali na mjestima u vlasti na kojima jesu i da je ovoj stranci  “vjerovatno svejedno da li će biti izbora”.

“Meni u konačnici je stalo da pronađete određeno rješenje, ali ono mora biti takvo da ujedinjuje ljude, a ne da ih i dalje dijeli”, zaključio je Michael Gahler. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje