Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dodik: Mladić je spriječio genocid nad Srbima, za njega je rezervisano mjesto heroja (VIDEO)

Nakon donesene presude za ratni zločin Ratku Mladiću, reagovali su brojni političari. Srpski dužnosnici danas su ujedinjeno pružali podršku Mladiću.

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati prosvjedno okupljanje, ali na njihov poziv odazvalo se tek pet osoba koje su ulicama prošetale gotovo nezamijećene s ranije pripremljenim transparentima na kojima su bile poruke poput one “Stidi se, Europo” i “Naš heroj”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), je nazvao “sramotnom”: ,,Ova presuda osnažit će stajalište srpskog naroda da je Mladić heroj i patriot”, rekao je Dodik na konferenciji u Banjoj Luci, dodajući kako je presuda Mladiću udarac za BiH i novi dokaz da ta država ne može opstati pa se sada valja boriti za “RS i njenu državnost”.

Dodao je kako haške presude “ne mogu uticati na činjenice”, a Mladiću, tvrdi Dodik, može suditi samo historija, a ne neki sud. Najavio je kako će zatražiti da se iz školskih udžbenika u RS iz sadržaja izbaci sve što se odnosi na ICTY i njegov rad. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,