Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik kontrirao Nelsonu: Odnos Kosova i Srbije se ne može odvojiti od pitanja RS i BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je platforma za dijalog o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda spisak lijepih želja jedne strane koja misli da se višedecenijski problem može riješiti tako što će svoje maksimalističke zahtjeve staviti na sto i reći “ovako ćemo”.

“Neće biti rješenja o pitanju južne srpske pokrajine sve dok u tom rješenju ne bude i Srbija sa svojim historijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima. Kosovski Albanci su tim dokumentom, odnosno zahtjevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore”, rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše platformu Prištine za dijalog.

On je rekao da se u Republici Srpskoj pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane.

“Morat ćemo vidjeti kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju, koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH. Zašto bi Kosovo bilo sui generis kako zapadna međunarodna zajednica voli da kaže? Po čemu je to slučaj za sebe”, upitao je Dodik.

Time je Dodik, praktično, kontrirao novom američkom ambasadoru u BiH Ericu Nelsonu, koji je na ovosedmičnoj konferenciji za novinare, što se tiče odnosa Kosova i Srbije, odnosno priča o razgraničenju i eventualnom utjecaju na BiH, kazao kako se odnosi Srbije i Kosova ne mogu dovoditi ni u kojem slučaju u vezu s BiH. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,