Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletvu u Predsjedništvu BiH (VIDEO)

Preuzmite sliku

Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović danas su položili svečanu zakletvu, čime su zvanično postali novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Mandate im je uručio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

Ceremonija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine nakon čega je sada već bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio konstitutivnu sjednicu i upoznao prisutne s dnevnim redom.

Kazao je da je urađeno mnogo toga dobrog.

“Uz ostalo, zahvaljujući prije svega našem angažmanu, nakon višegodišnjeg zastoja odblokiran je euroatlanski put BiH. Danas smo pred dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU i pred aktivacijom Akcionog plana za članstvo u NATO -u”, naveo je Izetbegović.

Pomenuo je i da su usvojeni bitni strateški dokumenti koji se odnose na vanjsku politiku i Oružane snage BiH.

“Zajedno smo konsenzusom usvojili više od 2.000 odluka. Istina je da neke odluke koje smo trebali donijeti nismo donijeli i da smo u nekoliko slučajeva imali različite stavove u nekim bitnim pitanjima. Na žalost, o tih nekoliko slučajeva se više govorilo nego o svemu što smo zajednički uspješno uradili za dobrobit građana ove zemlje”, kazao je Izetbegović.

Zahvalio je i svojim saradnicima, ljudima iz druga dva kabineta, kao i svim uposlenicima Predsjedništva BiH, državnim službenicima koji su profesionalno i korektno radilo svoj posao i bili im servis u svakodnevnom obavljanju poslova.

Nakon Izetbegovićevog obraćanja, predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić novoizabranim članovima Predsjedništva uručio je certifikate o preuzimanju mandata, koji su potom pojedinačno pročitali i potpisali svečanu izjavu koja glasi:

„Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana“.

 • Dosadašnji članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i Mladen Ivanić čestitali su novoizabranim članovima kolektivnog šefa države. Član Predsjedništva iz dosadašnjeg saziva Dragan Čović nije prisustvovao konstitutivnoj sjednici.

  Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH zajednički su prihvatili dužnosti izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva.

  Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva BiH po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to će sada biti Dodik.

  Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

  Na oktobarskim Općim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović – 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz hrvatskog naroda Željko Komšić – 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog predsjedništva iz srpskog naroda – 368.210 glasova ili 53,88 posto.

  Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga Alija Izetbegović iz reda bošnjačkog, Krešimir Zubak iz reda hrvatskog i Momčilo Krajišnik iz reda srpskog naroda.

  Analitičari predviđaju da bi u naredne četiri godine u BiH mogle proći u političkim blokadama. (Tuzlanski.ba | Foto: Patria – Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje