Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Imamo korektan odnos među koalicionim partnerima

Preuzmite sliku

Predsjednici stranaka koje čine većinu na državnom nivou u Bosni i Hercegovini sastali su se danas u istočnom Sarajevu gdje su razgovarali o aktulenim pitanjima što će, kažu, postati praksa jednomjesečnog sastajanja.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Socijaldemokratske parije (SDP), Naroda i Pravde, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Milorad Dodik i Dragan Čović te njihovi najbliži saradnici.

Nakon sastanka Dodik je podvukao da je zadovoljan funkcioniranjem koalicionih partnera koji će i u narednom periodu održavati sastanke svaki mjesec i razgovarati o svim pitanjima kako bi na temelju činjenica zauzimali stavove i donosili odluke.

– Imamo korektan odnos među partnerima i to rezultira ovakvim pomacima kakvo je i usvajanje državnog budžeta koji je pretpostavka rada svih organa – kazao je Dodik.

Naglasio je da su se koalicioni partneri složili da na najvišem nivou kreiraju s Evropskom unijom dogovor o tome šta učiniti da se nastavi put ka EU, ali da se BiH pri tome ne isporučuju novi zahtjevi.

Kaže da su se dogovorili i o tome da se svi razvojni projekti stave u procedure i odlučivanje i na osnovu toga jer je na snazi još uvijek početni entuzijazam koji pomaže u relaksaciji odnosa, tvrdi Dodik.

Poželio je i da se na nivou Federacije BiH što prije formira novi saziv Federalne vlade kako bi se predložile i nove metode funkcioniranja vlasti i radilo na konkretnim programima i donosile odluke.

Nakon sastanka novinarima se obratio samo Dodik. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje