Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Ima dosta istine u onome što je Sven Alkalaj govorio o Christianu Schmidtu

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je večeras u Beogradu, a tokom svog govora dotaknuo se i obraćanja ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja pred Vijećem sigurnosti od prije dva dana.

Dodik se referirao na žestoke kritike koje je Alkalaj uputio na račun odluke izmjene Izbornog zakona BiH, koju je u izbornom danu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“U onome što je Sven Alkalaj na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a govorio o Christianu Schmidtu ima dosta istine, odnosno istina je sve ono što je rekao o Schmidtu, ali trebao je da kaže da je to radio i ranijih godina, a ne samo u ovom slučaju koji dotiče ‘muslimane'”, rekao je Dodik.

Potom se osvrnuo i na kritike Alkalajevog govora koje je iznio američki ambasador u BiH Michael Murphz.

“Onda je američki ambasador rekao da to nije državna politka BiH. Nije američki ambasador taj koji utvrđuje državnu politku BiH. To govori kako oni doživljavaju BiH”, poručio je Dodik.

Podsjećamo, prije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a Dodik je uputio pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija Haroldu Agyemanu, koji je inače ambasador Gane u UN-u.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) uputio je pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija Haroldu Agyemanu, koji je inače ambasador Gane u UN-u.

“Stoga vas obavještavam da usljed unutrašnjih pravila i procedura, kojima su predviđene dužnosti i obaveze kolektivnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nijedan predstavnik iz Bosne i Hercegovine trenutno nije ovlašten da iznosi izjave ispred bilo kojeg međunarodnog tijela ili foruma uime Bosne i Hercegovine, uključujući spomenuti sastanak”, istakao je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje