Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik i lideri političkih stranaka u RS potpisuju izjavu o imovini

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastaće se danas sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija iz ovog bh. entiteta kako bi potpisali izjavu o postupcima organa Republike Srpske i njenih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Ovaj potez uslijedio je nakon što su članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, sa predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka na državnom i entitetskom nivou (SDA, SDP, NIP, Naša stranka, NES i SBiH) potpisali Zajedničku izjavu o državnoj imovini u kojoj je, između ostalog, istaknuto kako su potpisnici čvrsto opredijeljeni za jačanje nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, međunarodnopravnog subjektiviteta i kontinuiteta BiH.

Sastanak je predviđen u 15.00 časova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U radnoj verziji izjave o postupcima organa Republike Srpske i njenih predstavnika u institucijama BiH navedeno je da će “RS ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema Republici Srpskoj”.

U nacrtu izjave traži se sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja bi raspravljala i donijela odgovarajuće odluke o djelovanju organa RS i njenih predstavnika u državnim institucijama.

Iz Republike Srpske ostaju pri ranije iznesenom stavu da su “entiteti vlasnici teritorije”, te da “BiH ne posjeduje teritoriju nego samo spoljnu granicu”

Potpisivanje navedene izjave dogovororeno je u petak, 21. aprila, na sastanku koji je organizovao Dodik, a prisustvovali su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, predsjednici DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NDP-a Bojan Šapurić.

Na sastanak je došao i vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević, dok se nisu odazvali predstavnici PDP-a i Liste za pravdu za red. (Foto: Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,