Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik i Čović za gašenje OHR-a

Preuzmite sliku

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da za deset dana ističe rok za postizanje dogovora sa SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH te da nakon tog datuma neće biti novih bilateralnih razgovora između predstavnika HDZ-a BiH i SDA.

– Mi smo imali obvezu da sjednemo sa SDA i dogovorimo Predsjedništvo i Dom naroda, da bi nakon toga onda svi zajedno razgovarali o paketu svih drugih reformi. Ja i dalje očekujem da prije 17. lipnja (to je datum kada smo lani potpisali sporazum o Mostaru) postignemo dogovor. Nakon tog datuma neće više biti bilateralnih razgovora s SDA na tu temu. Mi smo razgovor iscrpili i sad trebamo preći na višu razinu da vidimo jesmo li u stanju to učiniti – izjavio je Čović nakon sastanka izaslanstva HDZ-a BiH s izaslanstvom SNSD-a, predvođenog predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom.

Kako su na konferenciji za novinare kazali Čović i Dodik na sastanku se najviše razgovaralo o reformi izbornog zakonodavstva te o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Čović je kazao kako je hrvatska strana prije svega zainteresirana za rješavanje pitanja izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH te za popunu Doma naroda FBiH.

– Rješenje za Predsjedništvo je vrlo jednostavno: kroz dvije izborne jedinice u Federaciji BiH osigurati izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ne govorim Hrvata i Bošnjaka, već hrvatskog i bošnjačkog člana što znači da može biti izabran bilo tko – kazao je Čović.

Kada je u pitanju popunjavanje Doma naroda FBiH, dodao je kako struktura tog tijela treba odražavati strukturu stanovništva Federacije BiH, odnosno posljednji popis stanovništva.

– Osobno mislim da odavno imamo rješenja na stolu i da novih modaliteta tu nema, samo je pitanje želimo li nešto uraditi ili ne želimo – poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Dodik nije za prijevremene izbore

Dodik je kazao kako ima dobru suradnju s HDZ-om BiH te da ta suradnja nije isključujuća za sve druge političke subjekta, prije svega one bošnjačke.

– Nastavit ćemo usuglašavat naše stavove, svjesni da postoje pitanje kao što je NATO-a, gdje su naši stavovi potpuno različiti i ne treba ih ponovno isticati. HDZ, iz razumljivih razloga, smatra da BiH treba biti uključena u proces integracije, a mi iz SNSD-a ne smatramo. Mi uvažavamo te stavove, i jedni, i drugi. U svim ostalim pitanjima imamo visok stupanj suglasnosti – kazao je Dodik.

Po njegovim riječima, HDZ BiH i SNSD dogovorili su koordinaciju parlamentarnih klubova tih dviju stranaka kako bi sve ono što se dogovori brže prošlo parlamentarnu proceduru i Vijeće ministara BiH.

Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Dodik je kazao kako u Republici Srpskoj postoji koncensus da se jedan član iz RS-a bira neposredno na izborima.

– Također ne možemo prihvatiti brisanje naziva konstitutivnih naroda i u tom pogledu smatramo da to treba ostati i da je to zalog za izgradnju BiH na bazi konstitutivnosti naroda. Samo na bazi tog koncepta BiH može djelovati, to je ustavna i dejtonska kategorija – ustvrdio je Dodik.

Dodao je kako SNSD i HDZ BiH imaju zajednički stav da se datumi lokalnih i općih izbora u BiH ne trebaju spajati te da se ne treba uvoditi institut prijevremenih izbora jer bi to, kako je kazao, samo stvorilo dodatni kaos u zemlji.

Također, SNSD i HDZ BiH smatraju kako se u okviru izmjena Izbornog zakona treba definirati da mandat osvojen na izborima pripada stranci.

Dodik i Čović za gašenje OHR-a

Dodik je prokomentirao izbor novog visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, ponovivši kako se SNSD zalaže za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

– Mi smo suglasni da treba zatvorit OHR i osigurat da Ustavni sud ima samo domaće suce. Oko dolaska novoga visokoga predstavnika stav SNSD-a je jasan: mi nismo spremani prihvatiti nikoga tko ne prođe verifikaciju, odnosno proceduru izbora kako je to predviđeno Aneksom 10 Daytonskoga sporazuma – izjavio je Dodik.

Čović je dodao kako pozdravlja dolazak Christiana Schmidta u BiH te da od njega očekuje da provede transformaciju, odnosno zatvaranje OHR-a.

– Ne možemo ići ka kandidatskom statusu, a istovremeno imati određen oblik protektorata, a upravo je OHR određeni oblik protektorata. Pozdravi sam dolazak Schmidta i očekujem da upravo on napravi tranziciju našeg prelaska ka kandidatskom statusu, da se transformira Ured visokog predstavnika, odnosno da se ugasi kao takav – zaključio je Čović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,