Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Hrvati će snažnije istaći zahtjev za treći entitet

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će politička elita Hrvata u BiH u narednom periodu snažnije istaći zahtjev za formiranje trećeg entiteta u BiH.

“To će raditi ako se ima u vidu da Hrvatska, koja je ranije pokazivala nezainteresovanost za hrvatsko pitanje u BiH, sada kada je član EU identično govori onom što navode predstavnici Hrvata u BiH”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da Hrvati u Republici Srpskoj imaju sve vidove slobode.

“Bošnjaci misle da će arogancijom i sakriveni iza međunarodne zajednice ostvariti svoje ciljeve unitarizacije zemlje. To rade na način da majorizuju Hrvate, a nama osporavaju sve što stignu, a to im, nažalost, neki naši poltroni na nivou BiH odobravaju i daju im za pravo da je BiH nadređena entitetima, što je suprotno Ustavu”, naveo je Dodik.

On je naglasio da ono što su nametnuli stranci u BiH nije u interesu Srba i Hrvata.

“Stanje u BiH je katastrofalno i nismo zadovoljni time. Ono se ogleda u pretjeranom međunarodnom intervencionizmu koje je zemlju dovelo u ćorsokak”, smatra Dodik.

On je ponovio da je u BiH potrebno sprovesti Dejtonski mirovni sporazum.

“Nažalost, ovaj sporazum je modeliran u interesu Bošnjaka i krivičnim radnjama visokih predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, Valentina Incka, Volfganga Petriča i drugih, što nije u interesu Srba i Hrvata. Našu saglasnost za takvu BiH nikada neće imati”, istakao je Dodik.

On je podsjetio i na izjave Ešdauna koji je naveo da je u saradnji sa pojedinim evropskim zvaničnicima nametao svoje stavove Srpskoj, koji prelaze granice koje je propisao Dejton.

“Republika Srpska nije protiv evropskih integracija, ali ne treba zaboraviti da je demokratska Evropa sprovodila brutalne mjere protiv nje. Osim toga, i pojedini ambasadori u BiH nameću stavove što je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi i predstavlja uplitanje u unutrašnje odnose”, zaključio je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,