Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Donijećemo nove zakone, pozivam opoziciju da se priključi ovoj inicijativi iz patriotskih razloga

Preuzmite sliku

Nakon sastanka vladajuće koalicije u RS-u održana je pres konferencija na kojoj se obratio lider SNSD-a Milorad Dodik i ostali predsjednici stranaka koje čine vlast u ovom entitetu. Saopćili su da postoji saglasnost da se u NSRS-u povuku ranije date saglasnosti u tri oblasti s državnog nivoa – odbrana, indirektni porezi i VSTV.

Kako je rekao Dodik, na sastanku je utvrđeno nekoliko zaključaka. Prvi se, prema njegovim riječima, odnosi na Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

“Ovdje se radi o konceptu koji već postoji, a to je da svaki entitet ima svoju službu za indirektno oporezivanje. Spremni smo da harmonizujemo neke stvari, ali nismo spremni da gubimo desetine miliona maraka”, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da bi nakon toga, u periodu od šest mjeseci trebalo da bude uređena normativna oblast, tako što će biti doneseni novi zakoni koji neće biti protiv Ustava BiH i Republike Srpske.

“Ta rješenja nisu protiv Aneksa 1 Dejtonskog sporazuma koji reguliše pitanje vojske, nisu protiv Dejtona bez obzira koliko neki nastojali da prikažu da jesu. Kada je riječ o drugom setu, koji se odnosi na indirekte poreze, mi ne pravimo revolucije, samo Ustav vraćamo na teren”, rekao je Dodik.

Kako je rekao, sljedeći zaključak odnosi se na pravosuđe i VSTV.

“Pravosuđe je u nadležnosti Republike Srpske i mi ćemo tu nadležnost ojačati da odgovori našim očekivanjima. Sve odluke nastale ‘nasiljem visokog predstavnika’ ćemo odbaciti i regulisat ćemo našim normativima”, dodao je Dodik.

Vezano za Šume RS Dodik je rekao da “Ustavni sud BiH nije ustavan i da je inkvizicijski”.

“On čerupa RS. Šume nisu ni u FBiH ni u Brčko distriktu u nadležnosti države.Odbacujemo odluku Ustavnog suda. To je naše pravo da raspolažemo našom imovinom. Mi želimo ovdje da pozovemo sve političke faktore i mi ćemo u narednim danima organizirati sastanke sa stručnom i poslovnom zajednicom po ovim pitanjima. Pozivam i opoziciju da se vrate”, zaključio je Dodik.

“Pozivam opoziciju da podrže sve ono što će se dešavati u Republici Srpskoj. RS ima snage i jedinstva da zaštiti Ustav BiH, RS-a i Dejtonski sporazum od sudija Ustavnog suda BiH, zato je BiH paradoks. RS i ova koalicija, uz podršku opozicije jer patriotski osjećaj mora proraditi, treba da povuče saglasnosti iz oblasti koje su date u proteklom periodu. Mi tražimo Dejtonski sporazum, samo ono što je potpisano i tako ćemo štiti RS. Moramo je zaštititi od sudija Ustavnog suda”, rekao je Darko Banjac.

Dragan Čavić (NDP) je kazao da strane sudije iz Ustavnog suda BiH trebaju otići i da su “danas kod četiri osobe mehanizmi sile u rukama, kod trojice stranih sudija i visokog predstavnika”. On je kazao da je međunarodni faktor često sagovornik uime Bošnjaka i da to ne treba biti tako.

“Ustavni sud donosi odluke koje je do jučer donosio visoki predstavnik. Radi se o ljudima koji nisu iz ove zemlje, grade ove svoje karijere neke druge vrste. Ako je cijela EU spala na to da štiti četiri karijere, moraju znati da je car dotjeran do duvara. Pritisci više nemaju smisla. Ne trebaju ljudi strahovati od konflikta, mi ih nećemo izazvati.”

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, se složio sa kolegama u koaliciji, kao i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje