Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik čestitao Makronu pa ga pozvao na sastanak, želi mu dati svoje viđenje trenutnog stanja u BiH

Preuzmite sliku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Emanuelu Makronu na ubjedljivoj izbornoj pobjedi i osvojenom drugom mandatu na jednoj od najvažnijih i najuticajnijih funkcija u Evropi i svijetu – funkciji predsjednika Francuske.

On je istakao da je ona bila i očekivana s obzirom na podršku koju uživa ne samo od političkih partija u vlasti i opoziciji, već i od naroda.

“Ohrabruje Vaša izjava da ćete se zalagati za odbranu demokratije. S tim u vezi, dozvolite da podsjetim na moje pismo od 15. novembra 2021. godine, kojim sam Vam, u svjetlu trenutne političke situacije u Republici Srpskoj i BiH, kao i Zapadnom Balkanu predložio održavanje sastanka”, istakao je Dodik u pismu upućenom u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH i u ime naroda i institucija Republike Srpske koju predstavlja na nivou zajedničkih institucija BiH.

Dodik je naveo da je i dalje stava da su direktni dijalog i kompromisni dogovor, a ne optužbe koje se iznose posredstvom medija ili iznošenjem neusaglašenih, jednostranih optužujućih izjava, jedini pravi put za rješenje svih dilema i postojećih nesuglasica, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Ovim putem izražavam svoju iskrenu namjeru da na sastanku pokušamo zajednički iznaći kompromisno rješenje za izlazak iz novonastale situacije. Otvoren sam za susret na lokaciji u što skorijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po Vašem izboru ili u nekoj od Vaših institucija”, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da Francuska, bez ikakve sumnje, spada u red najvažnijih spoljno-političkih i trgovinskih partnera BiH, te se stoga nada aktivnom angažmanu francuskog predsjednika Makrona u navedenom kontekstu.

Dodik je istakao da je Francuska potvrđeni prijatelj područja Zapadnog Balkana i pojedinačnih zemalja koje ga čine, konstatujući da su BiH i regionu, a naročito narodima koji u njoj žive, potrebni mir, napredak i pomoć dobronamjernih partnera.

“Razumijevanje i podrška Francuske i Vas kao lidera od neizmjerne je važnosti u navedenom kontekstu”, naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH izrazio je nadu da će predsjednik Francuske biti u mogućnosti da prihvati predloženi sastanak i uvjerenje da će predstojeći susret biti ključna karika u razumijevanju trenutnog stanja u BiH, ali istovremeno i dodatni impuls razvoju dobrih političkih i ekonomskih odnosa naroda BiH i Francuske. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje