Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosova

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu, gdje je održao pres-konferenciju nakon sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu, da BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosovo.

Dodik je novinarima kazao da će ta odluka biti provedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je ona formalno-pravna činjenica te odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

“Od danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo. Bilo je različitih izjava ranije, sad imamo odluku da je to odbijeno” – kazao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić odbili su da se izjasne o tom pitanju na sjednici, ali Dodik tvrdi da to nije moguće jer su članovi Predsjedništva o toj tački sredinom prošlog mjeseca već glasali i odlučeno je da se ide u drugi krug glasanja.

Govoreći o ostalim temama koje su se našle na sjednici Predsjedništva BiH, pohvalio je usvajanje Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji tog sporazuma.

“Džaferović uskoro ide u Pakistan i to je dobra stvar i dobar način rješavanja problema” – poručio je Dodik.

Zaključivanjem tog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprječavanja nelegalne migracije, jer se sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Na pitanje da prokomentira navode o neregularnostima u izborom procesu, Dodik je kazao da je on za ukidanje glasanje poštom.

“Taj način glasanja je štetan za interes BiH i treba se uvesti da građani glasaju u ambasadama ili da dođu u BiH” – zaključio je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,