Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Banjaluka više pripada Vučiću, nego Izetbegoviću

Preuzmite sliku

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su lideri SDA, DF-a i SBB-a Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić “izvršili udruženi napad na Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića s ciljem njene destabilizacije”.

“Napad na Srbiju i njenog predsjednika je pokušaj da se uruši Srbija. Izetbegoviću smeta stabilna i snažna Srbija. Ako sklone Vučića, Srbija ulazi u dugogodišnju nestabilnost, a njima odgovara nestabilna Srbija”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je ocijenio da je Vučić svojim nastupima pokazao da je “čovjek mira”, navodeći da je “Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu”.

Dodik je istakao da se u BiH putem institucija kao što je Ustavni sud BiH donose odluke koje su antiustavne.

“RS se mora odbraniti, ovo je ključni trenutak. Ne možemo prihvatiti odluku Ustavnog suda jer je ona neustavna. Ustavnom je definisano da imovina pripada entitetima. Mi nismo izazvali ovu situaciju već neki drugi i odbacujemo napade na Republiku Srpsku”, poručio je Dodik.

On je kaže da je međunarodna zajednica u BiH u funkciji bošnjačke politike i da je jasno vidljiva koalicija lidera bošnjačkih stranaka i stranaca.

“U Republici Srpskoj nema plana za secesiju, nije donesena nijedna odluka u tom pravcu i posvećeni smo izvornom Dejtonu”, istakao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska “nije remetilački faktor, niti ima “Islamsku deklaraciju” Alije Izetbegovića, niti Deklaraciju SDA koja je puna mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj i koja se svakodnevno plasira iz Sarajeva”.

“To je uzrok svih problema ovdje, ta njihova mržnja prema svemu što je srpsko. Izetbegovićevo svojatanje Banjaluke kao njegovog šehera služi za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka je Republika Srpska i nije šeher i nikada to neće biti. Banjaluka više pripada Aleksandru Vučiću, nego Izetbegoviću”, poručio je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje