Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodijeljeno prvo priznanje u BiH za doprinos u borbi protiv virusa korone

Preuzmite sliku

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je, kao i u drugim kantonima u Federaciji BiH, pogoršana.

Prema ocjenama kantonalnog Kriznog štaba svi pokazatelji epidemiološke slike u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Iako ovaj kanton prednjači u procesu imunizacije, nadležni kažu da uvijek može bolje, te da rade na promociji značaja imunizacije. Povodom obiježavanja Dana kantona, dodijeljena su i prva priznanja za doprinos u borbi protiv virusa korona.

Broj novih potvrđenih slučajeva u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjih sedam dana je oko 50, što ukazuje na očekivani porast broja oboljelih. Nadležni upozoravaju da se situacija usložnjava, te pored postojećih, ne isključuju donošenje novih mjera.

“Ako dođe do usložnjavanja ove situacije, mi ćemo ići sa onim minimalnim, neophodnim mjerama, da što manje ugrožavamo normalan život naših građana, da što manje remetimo privredu, ali ono što budemo morali napraviti da zaštitimo zdravlje i živote naših ljudi, sigurno ćemo napraviti”, istakao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Kantonalna Vlada je prošle sedmice, podsjećamo, usvojila prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i produžila postojeće epidemiološke mjere na još 14 dana. S tim u vezi pojačane su mjere u u radu ugostiteljskih objekata i obdaništa. Prednjače i po broju vakcinisanih, budući da je do sada zdravstvenim ustanovama isporučeno više od 104.780 doza vakcina, od čega je utrošeno više od 74.500. S obje doze imunizovano je više od 23.300 građana, koji od ove sedmice imaju mogućnost dobijanja besplatne potvrde sa QR kodom. Ipak, nadležni kažu da stalno rade na unapređenju ovog procesa jer “uvijek može bolje”.

“Mi te planove proširujemo. Ustvari, sada radimo, evo, da idemo od privrednog subjekta do privrednog subjekta, da na licu mjesta vakcinišemo naše zaposlenike na području ZDK koji izraze želju”, izjavio je Mirnes Bašić, premijer ZDK.

Povodom obilježavanja Dana kantona dodijeljene su brojne nagrade i priznanja, a među njima i za doprinos u borbi protiv virusa korona, koju je dobila dr Eldira Hadžić, načelnik Službe za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica. Ovo je, po svemu sudeći, prvo priznanje nekome u BiH za doprinos u borbi protiv virusa korone, a inicijativu su pokrenuli pacijenti koji su prebolovali virus korona.

“Bilo je, uistinu teško i nama i njima. Kovid je bio opšta nepoznanica, međutim, taj tim, na čelu sa doktoricom Eldirom, davao je, uistinu, maksimum i svi mi smo imali puno razumijevanje i nje i ostalih ljekara“, rekao je Midhat Kasap, inicijator priznanja.

U zeničko-dobojskom kantonu je u toku 24 časa potvrđeno 13 novih slučajeva zaraze kovidom-19, bez smrtnih slučajeva. Hospitalizovano je ukupno 10 pacijenata, od kojih je jedan na respiratornoj podršci. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,