Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Do kraja mjeseca uživajte u rijetkom spektaklu na nebu

Preuzmite sliku

Do kraja aprila, svako jutro pred svitanje na jugoistočnom dijelu neba moći će se vidjeti pravi nebeski spektakl – relativno rijetko poravnanje Jupitera, Venere, Marsa i Saturna koji će se nalaziti raspoređeni po nebeskoj dijagonali. Njima će se pridružiti i Mjesec koji je nedavno bio pun, a sada se smanjuje.

Do kraja aprila vidjet ćemo srp Mjeseca kako plovi ispod niza planeta. Ispod Saturna bit će 25. aprila, potom ispod Marsa sljedeće noći, a ispod Jupitera i Venere 27. aprila.

Venera i Jupiter nastavit će se približavati jedno drugom sve dok se 30. aprila ne pojave gotovo jedno uz drugo na nebu. Zapravo, to će biti njihovo najbliže približavanje od 2016. s time da će ono ovaj put biti lakše vidljivo zbog povoljnije pozicije u odnosu na izlazeće jutarnje Sunce.

Peti planet Merkur također će biti vidljiv, međutim tek navečer i to na drugom kraju neba.

Treba ustati malo prije izlaska Sunca

Planete će se lijepo moći vidjeti oko 45 minuta prije izlaska Sunca koje ovih dana izlazi oko 6 h.

Planeti će na nebu biti nalik zvijezdama različitog sjaja, ali mogu se razlikovati od njih po tome što znatno manje trepere.

Ako si dodatno želite olakšati razlikovanje planeta, skinite s interneta neku od besplatnih aplikacija za promatranje neba.

Ovo se događa jednom u više godina

Iako će planeti na nebu prividno biti blizu, u stvarnosti je to samo igra perspektive koja se stalno mijenja kako se planeti gibaju oko Sunca. Oni su međusobno udaljeni milijunima kilometara.

“Od planeta vidljivih na jutarnjem nebu najbliža nam je Venera na nekih 138 miliona kilometara, a najdalji Saturn na 1.5 milijardi kilometara, odnosno trenutno nevidljivi Neptun na 4.6 milijardi kilometara. Kretanju planeta možete i sami posvjedočiti: ako ih pratite kroz par dana, uočit ćete kako se prividni razmak između Venere i Jupitera smanjuje sve do 1. maja, kada će dva planeta biti razmaknuta za samo trećinu stepena. Drugim riječima, njihova prividna udaljenost na nebu bit će malo manja od prividnog promjera Mjesečeva diska”, kaže Vrhovac.

Ovakvo poravnavanje planeta dogodi se tek jednom u nekoliko godina pa nemojte propustiti priliku da dan započnete uz besplatnu predstavu na nebu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,