Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Đukanović: Toplije vrijeme može doprinijeti smanjenju širenja koronavirusa

Preuzmite sliku

U narednih četiri do osam sedmica, kako predviđaju stručnjaci, dobit ćemo jasniju sliku o tome kako više temperature utiču na širenje koronavirusa.

– To naravno ovisi o podacima koje će se skupiti u narednom periodu i istraživanjima koje provode naučnici. Prema do sad prikupljenim podacima predviđa se da bi više temperature mogle doprinijeti smanjenju širenja virusa. Međutim, stručnjaci su suglasni da viša temperatura neće zaustaviti širenje pandemije. Bitno je uzeti u obzir činjenicu da na širenje virusa utiče ne samo temperature, nego kombinacija mnogih prirodnih i društvenih faktora – rekla je za Fenu doktorica molekularne biologije Ljiljana Đukanović iz Lisabona.

Ona trenutno s doktorima i studentima iz BiH i dijaspore radi serijal kratkih edukativnih videa pod nazivom “60 sekundi o koroni”, koji postiže sve veću gledanost na istoimenom YouTube kanalu.

Riječ je o projektu koji se realizuje pod pokroviteljstvom Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), a čiji je cilj da se javnosti na jednostavan i zanimljiv način objasne osnovne naučne pojmove u vezi s koronavirusom.

– U moru informacija koje nas danas okružuju, ljudima je teško izdvojiti ono relevantno i vjerodostojno, a lažne informacije i teorije zavjera vrebaju iza svakog ćoška. Razumjeti sam virus i biti upućen u sav rad koji naučnici ulažu da bi riješili ovaj problem je od izuzetne važnosti – ističe Đukanović.

Tim od dvadesetak stručnjaka iz BiH i dijaspore uključeno je u projekat, kao i studenti biologije, medicine i genetike s Burch univerziteta i Univerziteta u Sarajevu.

Svi video klipovi sadrže naučno potkovane i aktuelne informacije, osim na YouTube kanalu “60 sekundi o koroni”, mogu se pronaći na web i facebook stranici BHAAAS-a.

– Svaki video je odgovor na neko bitno i aktuelno pitanje. U narednim sedmicama odgovorit ćemo na mnoga druga bitna pitanja, kao na primijer kako funkcionišu testovi za koronavirus, koja je razlika između pandemije i epidemije, te kako ova kriza utječe na psihu ljudi ili osoba oboljelih od malignih oboljenja – kazala je Đukanović.

Dodaje da se još uvijek ne zna kako će izgledati drugi val COVID-19 na jesen.

– Sigurno će zavisiti od različitih faktora, kao što je pripremljenost država i nivo kolektivnog imuniteteta – rekla je Đukanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje