Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Đonlagić: Turizam u BiH bilježi enormne gubitke, hitnim mjerama spasiti radna mjesta

Preuzmite sliku

Nema nikakve dileme da je turizam jedna od ekonomskih grana u Bosni i Hercegovini koja je zaista pretrpjela nemjerljive ekonomske štete izazvane pojavom pandemije uzrokovane COVID-19, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) prof. dr. Dženan Đonlagić, član Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH i profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Istakao je da nema nikakve dileme da je to bila jedna od prvih djelatnosti ili jedna od prvih grana u ekonomiji BiH čiji djelatnici trpe nemjerljive ekonomske štete.

“S druge strane, također, znamo da je sektor turizma povezan sa svojim pratećim djelatnostima, a tu se odmah naslanja i sektor ugostiteljstva i usluga i naravno sektor trgovine. To je sve jedan ekonomski lanac koji trpi ekonomske posljedice. Ono što bi bilo dobro da se što hitnije uradi to je da se u proceduru stave izmjene zakona o turizmu kako bi se ponudilo turističkim agencijama i svim pratećim djelatnostima i djelatnicima da dobiju odgovarajuće ekonomske vaučere kako ne bi bili u prilici da praktično ostanu bez tekuće likvidnosti i bez novčanih tokova. Jer bi u suprotnom zapravo direktna posljedica moglo biti otpuštanje radnika u ovom sektoru što bi svakako trebalo spriječiti određenim mjerama ekonomske politike s aspekta izvršne i zakonodavne vlasti”, naglasio je Đonlagić.

Naglašava da bi se u hitnoj proceduri kroz izmjene odredbi zakona o turizmu praktično ponudili turistički vaučeri gdje bi, gdje nije moguće realizovati posjete, pokušali odgoditi dolazak gostiju.

“Dakle, ne u potpunosti otkazati, nego jednostavno prolongirati dolazak stranih gostiju koji su u prethodnih nekoliko godina značajno posjećivali Bosnu i Hercegovinu i usljed čega je turizam prethodnih nekoliko godina zaista bio u zamahu. I ovo što nam se desilo ga je baš direktno pogodilo. To bi bila jedna konkretna mjera u uslovima gdje nije moguće realizovati dolazak gostiju”, naveo je Đonlagić.

Rekao je da je dobar primjer Kanton Sarajevo gdje se određena sredstva iz resora Ministarstva privrede preko Turističke zajednice vraćaju u sektor.

“Novčana sredstva koja su bila uplaćena kroz određene turističke takse, pristojbe, naknade i slično sada se vraćaju u sektor. Cilj svih ovih mjera je sačuvati što je moguće više radnih mjesta. Strateški cilj bi morao biti sačuvati radna mjesta u sektoru. Jasno je, nema nikakve dileme da je sektor turizma jedan od najpogođenijih sektora u domaćoj ekonomiji i trpi direktne posljedice ove krize. Ona nije izazvana, odnosno nema svoje uzroke u ekonomskim i finansijskim tokovima nego je izvan ekonomskog sistema. Prvi puta se suočavamo s ekonomskom krizom čiji je uzrok iz zdravstvenog sektora, a nije iz samog ekonomskog sektora”, naveo je Đonlagić.

S tim u vezi kaže da je u svemu bitan i faktor vremena. Čini mu se, kaže, da bi neke stvari zaista s aspekta primjene odgovarajućih zakonskih rješenja i definisanih mjera ipak trebalo malo “ubaciti u veću brzinu”.

“Imam osjećaj da treba ubrzati dinamiku, jer ovdje je i vrijeme važan faktor. I s tim u vezi bi bilo jako dobro ove sve ekonomske mjere kroz izmjene zakonskih rješenja i pokušaj upumpavanja novčanih sredstava u sektor, kako bi se sačuvala likvidnost, a samim tim i radna mjesta, budu implementirani što prije”, istakao je Đonlagić.

Profesor Đonlagić govorio je i o tome koliko će nemogućnost putovanja bh. građana u inostranstvo te preusmjeravanje boravka na domaćim destinacijama, u BiH, pomoći u saniranju šteta nastalih u sektoru turizma.

“Jedna od mjera koja dolazi sama po sebi s obzirom na ovu ograničenost u kretanju i mobilnosti putovanja i barijera koje imamo na granicama, jeste da će stanovnici Bosne i Hercegovine sigurno više vremena provesti u zemlji i svoje neke planirane ljetne godišnje odmore i destinacije preraspodijeliti da to bude ovdje. To će jedinim dijelom potaći domaću potrošnju i ostaviti domaća novčana sredstva u domaćoj ekonomiji, ali to sigurno neće biti dovoljno. Dakle, država sa svoje strane će morati određenim mjerama, subvencijama i ubacivanjem novčanih sredstava u sektor nadomjestiti još te potencijalne gubitke”, navodi Đonlagić.

Ističe da treba reći veliko da jačanju domaćeg turizma u BiH i da će to svakako biti jedan efekat koji će biti uglavnom izazavan zabranom kretanja.

“To će biti određena prilika da se ublaže negativni efekti. Ali, svakako neće biti u potpunosti dovoljni da sami po sebi spriječe sve potencijalne gubitke. Prije svega, treba naglasiti ovdje je cilj svih ciljeva sačuvati što je moguće više radnih mjesta”, poručio je Đonlagić.

Nakon odluke Vijeća ministara BiH da se dozvole ulasci u BiH građanima EU uz posjedovanje negativnog PCR testa na COVID-19, Đonlagić smatra da bi isto trebalo uraditi i za Tursku i arapske zemlje.

“Mislim da bi trebalo omogućiti da uz odgovarajuće medicinske testove koji potvrđuju negativan nalaz na COVID-19 potencijalni turisti ipak dođu u BiH. Naravno, uz mjeru koja bi trebala da bude kao takva, a to je negativan test. Čini mi se da bi se i za taj dio tržišta, Tursku i arapske zemlje ipak trebalo otvoriti. Jer, mi smo tradicionalno u prethodnih nekoliko godina zaista imali veliki priliv turista iz Turske i arapskih zemalja. Naravno, te realizacije putovanja važe ukoliko oni kao građani tih zemalja nemaju ograničenja u svojim državama da ih napuste. Onda bi to uz ove odgovarajuće medicinske testove trebalo biti jedna od mjera da se na taj način dozvoli ulazak u BiH i građanima iz Tusrke i arapskih zemalja. Oni su naše potencijalno tržište u smislu priliva i u smislu atraktivnosti. Jer, zaista imamo podatke u prethodnih nekoliko godina da smo imali značajan priliv turista iz tih zemalja”, kazao je Đonlagić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje