Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djevojke iz Sarajeva kroz hor njeguju prijateljstvo i islamsku duhovnu muziku

Preuzmite sliku

Trinaest djevojaka čini hor “Šapat srca” iz Sarajeva čiji je cilj druženje i njegovanje islamske duhovne muzike i sevdaha. Iz ljubavi prema pjevanju razvila su se prijateljstva, tu su uvijek jedna za drugu. Tu su da razgovaraju i kada nisu na probama.

A ideja o osnivanju hora javila se u januaru 2014. godine kod jedne grupe djevojaka koje su i ranije pjevale u nekim horovima. Hor djeluje pri Udruženju “Metamorfoza” koje je dobrovoljna, nevladina, interesna, nestranačka organizacija osnovana radi ostvarivanja interesa i ciljeva članova udruženja.

Udruženje djeluje na cijelom području Bosne i Hercegovine. Članice hora već dugi niz godina njeguju islamsku duhovnu muziku i sevdah.

Amina Mavrić-Begić je u horu od samog početka. Jedna je od osnivačica hora.

“Većina trenutnih članica je bila dio nekih horova i prije. Svaka je krenula nekim svojim putem i onda smo se opet našle. Tada smo došle na ideju da osnujemo nešto svoje, nešto što ćemo imati samo mi i što ćemo njegovati. To je bilo 2014. godine. Trudimo se da održimo veze i ovo što imamo već šest godina”, kazala je Mavrić-Begić.

 • Pojasnila je da novim članicama govore da ne misle o nastupima jer one imaju neki drugi cilj.

  “Nastup je nešto kroz šta mi promivišemo naše ideale i misli, sve za šta se zalažemo. Ali, prvenstveno, mi ovdje dolazimo poslije posla ili nakon napornog dana, nakon studija, ispita, da bismo se družile. Nama to nisu uvijek probe, nego druženja. Prvenstveno, mi smo samo žene i u sličnim smo životnim sferama. Prvobitni cilj je prijateljstvo i to da smo uvijek tu jedna za drugu. Uvijek imamo jedna drugu”, izjavila je Mavrić-Begić.

  Kako je kazala, sve su i ranije bile članice horova, nisu amateri i njihovi nastupi se plaćaju.

  “Ali, to ne znači da ne poštujemo neke manifestacije i nastupe koji se i ne plaćaju. Ovo radimo zato što to volimo, imamo vremena za to i zato što volimo pjevati. Pjevamo sevdalinke, duhovne pjesme… Ljubav prema ovome je nešto što nas vodi, prvo mene, pa i ostale djevojke. Najviše nastupa imamo tokom ramazana i vezano za vjerske praznike. Što se tiče inostranstva, imali smo dosta poziva iz Turske, bili smo i u Njemačkoj, ali i u Švicarskoj”, istakla je Mavrić-Begić.

  Nejra Džemidžić (27), magistrica farmacije, članica je hora već četiri godine. Ona ne bi, poručila je, mogla biti ona bez farmacije i hora u kojem njeguje duhovnu tradiciju.

 • “Njegujemo bosansku duhovnu pjesmu ilahiju i kasidu. Hor čini 13 djevojaka. S vremena na vrijeme organizujemo audicije. Gledamo da barem jednom sedmično imamo probe, u zavisno od toga koliko često imamo nastupe, tada i probe budu učestalije”, pojasnila je Nejra.

  Za hor je čula od prijateljice. Došla je na audiciju i odmah joj se svidjela atmosfera među djevojkama.

  “Zapravo, sve je to jedna grupa djevojaka koje su se družile, koje su odlučile da osnuju hor i koje su htjele da, prije svega, u ugodnoj atmosferi, kroz ilahiju i kasidu, njeguju islamsku tradiciju. A, svakako cilj je bio da se spoji ugodno i korisno i da se talenat za učenje spoji s vjerom u Boga. Sviđa mi se to što smo mi prvenstveno prijateljice, vezane smo i uvijek smo tu jedna za drugu. Hor je samo još jedna poveznica svega toga”, ispričala je Nejra.

  Sve djevojke su studentice ili rade neki drugi posao.

  “Ovo je nama nekako sporedna aktivnost, hobi ali koga se čvrsto držimo i njegujemo”, istakla je Nejra.

  Nastupale su u cijeloj BiH, ali i inostranstvu. Trenutno rade na projektu “Višegradski šehidi”.

  “To je projekat koji bi trebao ugledati svjetlo dana oko septembra. Radi se o duhovnoj pjesmi koja bi trebala, na neki način da nam vrati sjećanje na sve naše šehide, pogotovo Višegrada. Gledat ćemo da nađemo i sponzore za taj projekat”, izjavila je Nejra.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje