Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djevojka čija je priča oduševila sve: Moja mama Srpkinja, a tata Bošnjak

Preuzmite sliku

Emela Halilović je djevojka iz BiH, čija je priča oduševila bh. javnost, ali i region.

Emela je svojom priču je željela da ukaže na besmislenost nacionalnih odrednica u svakodnevnom životu.

Zbunjena djevojka opisala je svoje prvo iskustvo sa nacionalnim opredijeljenjem. Kako je rekla, ona je djevojka iz “miješanog braka”, između mame Srpkinje i tate Bošnjaka, i morala je birati hoće li biti “Bošnjakinja prema tati” ili “Srpkinja prema mami”.

“Zovem se Emela Halilović, ali svi me zovu Ema. Rođena sam od majke Milene i oca Bahrudina. Ja sam dijete iz takozvanog “miješanog braka”. Oduvijek sam mislila da su svi brakovi isti, da su svi brakovi ‘miješani’ jer su zajednica života između žene i muškarca. To mišljenje sam imala sve dok od mene nije zatraženo da se nacionalno opredijelim prvi put. Tada nisam znala šta to znači pa su mi objasnili da mogu biti Bošnjak ili Srbin jer sam dijete iz miješanog braka pa mogu izabrati. Do tog trena sam bila Bosanka, od tog trena sam bila zbunjena. Rekli su mi da je moja mama Srpkinja, a tata Bošnjak i da trebam da izaberem. Do tada sam mislila da se mama i tata prosto vole, da nije važno što slavimo i Božić i Bajram, da je čak i ljepše i bogatije što je tako jer je raznoliko. Od upisa u školu znam da je bitno kojem od tri naroda pripadaš, da ne možeš izabrati da ne pripadaš jer ti je Ustavom nametnuto da moraš pripadati nekom od ta tri naroda, ako želiš da ostvaris osnovna ljudska prava zagarantovana upravo tim ustavom.

Čak i kada se zapošljavamo, kada biramo ili želimo da budemo birani na demokratskim izborima, moramo pripadati jednom od ta tri naroda. Ali šta znači da izaberem? Da li to znači da neću više imati i baku i nenu i slaviti i Božić i Bajram? Da li to znači da moram da izaberem jednu stranu porodice, jedan njen dio, a odreknem se drugog? Da li to znači da izaberem da se nacionalno opredijelim i biram religiju kojoj pripadam? Ne znam šta bi to trebalo da znači niti mi neko može objasniti žašto je važno da se još u školi opredijelim i izjasnim. Zar za školu nije bitno samo da sam dobar đak? Previše je to pitanja bez odgovora za jednu djevojčicu poput mene.

Ja, Emela Halilović, biram da se ne izjasnim. Biram da vjerujem da brak nije miješan jer za meso se kaže da je miješano. Biram da vjerujem da je brak zajednica života tate i mame koji se vole. Biram da imam baku i nenu i da slavim Božić i Bajram jer volim različitosti. Biram da vjerujem u ljubav i da volim svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Zbog svih ovih izbora, biram da se nacionalno ne opredijelim jer smatram da je to moje pravo. Svjesna sam da će mi ovaj izbor uskratiti ili otežati ostvarenje drugih prava, ali ja biram da budem Bosanka koja voli i baku i nenu i tatu i mamu podjednako. Biram da se ne opredijelim nacionalno jer sam se već opredijelila za ljubav.”, napisala je Emela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje