Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dječiji festival folklora u Zenici: Djeca iz šest zemalja predstavila svoju tradiciju (FOTO)

Preuzmite sliku

Drugi međunarodni dječiji festival folklora Zenica 2016 održan je u subotu navečer u prostorijama Hrvatskog kulturnog doma Kralj Tomislav u Zenici, a u organizaciji Gradskog umjetničkog društva Filigran, javlja Anadolu Agency (AA).

Na folklornom festivalu za djecu i mlade učestvovalo je oko 250 djece iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Turske te Bosne i Hercegovine uzrasta do 15 godina.

Haris Jašarević, koreograf GUD Filigran rekao je kako je ovo drugi festival folklora za djecu i omladinu.

“Festival traje već dvije godine kako smo se upoznali sa prijateljima iz Sarajeva, a ovdje okupljamo oko 250 dječaka i djevojčica iz šest zemalja. Festival nije takmičarskog karaktera, to je festival druženja i osnivanja novih prijateljstava te upoznavanja novih tradicija iz drugih zemalja”, rekao je Jašarević.

Alper Ozarslan iz općine Karsiyaka iz Izmira došao je u Bosnu i Hercegovinu kako bi upoznao bosanskohercegovačka kulturno-umjetnička društva sa igrama iz Republike Turske, te kako bi naučio nešto o bh. igrama sa ovih prostora.

“Došao sam ovdje da ojačam kulturnu vezu između BiH i Turske. Inače sam trener tradicionalnih igara i došao sam da podučim omladinu i članove KUD-ova iz Zenice tradicionalnim igrama iz Turske. Također, želimo i mi naučiti nešto od ovdašnjih koreografa kako bi to prenijeli u Tursku i ovo je sjajna prilika”, rekao je Ozarslan.

Berin Dostu i Altay Yaman su učestvovali na večerašnjem festivalu.

“Lijepo se osjećamo ovdje i drago nam je što smo imali priliku da upoznamo nove kulture i stvorimo nova prijateljstva. Prvi put smo ovdje i drago nam”, rekla je Berin.

Yaman je također rekao da mu je drago što je u BiH i što će upoznati nove prijatelje i kulture.

“Večeras je bilo i malo treme pred nastup, ali je publika to sve odagnala. Svi smo ovdje prvi put, te mi je drago što ću imati priliku da upoznam BiH bolje, s obzirom da smo čuli dosta o BiH, pogotovo o Starom mostu u Mostaru”, rekao je Yaman.

Ana Stanišić koreograf je dječijeg ansambla do 12 godina KUD Zahumlje iz Nikšića.

“Ovo nam je prvo učešće na prvom festivalu i prelijepo nam je ovdje. Odlično smo dočekani i svi su jako ljubazni prema nama. Kao što biva na festivalima, očekujemo dobro druženje i zabavu i nova prijateljstva te predstavljanje naše tradicije i nacionalnog programa u najboljem svjetlu kako bi se i ljudi iz drugih zemalja upoznali sa našim stvaralaštvom”, rekla je Stanišić.

Iako je prvobitno festival trebao biti održan na platou ispred Hadži Mazića kuće u Zenici, zbog moguće kiše organizatori su festival održali u Hrvatskom kulturnom domu Kralj Tomislav, a svi učesnici su prije festivala kratko prodefilirali ulicama Zenice kako bi se što bolje predstavili.

Svim predstavnicima umjetničkih društava dodijeljene su i zahvalnice, kao i sponzorima događaja, a u nekoliko navrata članovi GUD Filigran  iz Zenice su tradicionalnim pjesmama zabavljali prisutne. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,