Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Djeca u BiH u udžbenicima ispravljaju pogrešnu tablicu množenja

Preuzmite sliku

Nije sasvim pouzdano ko je preteča tablice množenja ili ko ju je osmislio, je li se radilo o Pitagori, o nekim matematičarima iz prvog vijeka ili se radilo o osmom vijeku s jednim od najvećih arapskih matematičara Al-Hvarizmijem. Ali, kada bi danas, 20-ak vijekova kasnije, kojim slučajem propitivali udžbenike iz kojih uče djeca u osnovnim školama, bili bi u šoku.

Naime, u udžbeniku matematike za četvrti razred OŠ po, inače osporavanom, devetogodišnjem obrazovanju, nalaze se nevjerovatni rezultati tablice množenja.

Tako je 8 x 6 = 49, 7 x 9 = 72, dok je 9 x 9 = 84. Ispravni rezultati su 48, odnosno 63 i 81, što su snalažljiva djeca i ispravila zaokružujući netačne odgovore te su brojevima ispod upisala tačna rješenja kako ih ova tablica ne bi zbunjivala.

Da se kojim slučajem tablica množenja uči kao po sistemu Velike Britanije, gdje se množe brojevi do 12, a ne do deset kako je kod nas slučaj, grešaka bi vjerovatno bilo i više.

Teško je povjerovati kako su greške tehničke prirode ili tek grafičke obrade jer, na primjer, 84 ne postoji množenjem bilo kojeg broja u okviru tablice množenja.

Zakazali su lektori, korektori, urednici i na kraju zavodi koji daju odobrenje za izdavanje knjiga.

Nažalost, ovo nije jedina krupna greška u udžbenicima iz kojih uče djeca po svim trima nastavnim planovima i programima u osnovnim i srednjim školama, koji su takođe sasvim neprimjereni potrebama savremenog obrazovanja i tržišta rada, nego govori i o nepoznavanju osnovnih detalja države u kojoj ta djeca žive.

Uz maltretiranje djece složenim državno-pravnim okvirom u nižim razredima OŠ, o čemu nisu do kraja upoznati ni predstavnici u vlasti, u jednome od udžbenika, takođe po hrvatskom planu i programu, BiH se titulira kao republiku. Što je, blago rečeno, prijeporno činjenično, suštinski i politički, piše Večernji list.

U udžbeniku geografije za šesti razred OŠ u BiH napravljena je golema pravopisna greška. Naime, u opisu jedne fotografije piše “Oresund – most koji spaja Dansku i Švecku”.

Uz to, u udžbeniku za deveti razred OŠ po hrvatskom nastavnom planu i programu stoji kako Neum nije u BiH, dok u udžbeniku po bošnjačkom nastavnom planu i programu nije nabrojan Neum, a dio bh. primorja nije uopšte upisan u regiju niske Hercegovine.

Još su šokantnija otkrića u udžbenicima prirode i društva za četvrti razred osnovne škole u Republici Srpskoj. Naime, na jednoj od stranica ovog udžbenika opojna droga marihuana predstavljena je kao industrijska biljka duhan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje