Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Djeca snimaju ozljeđivanje druge djece i to prenose na TikTok mreži

Preuzmite sliku

Djeca se ozljeđuju, psiholozi apaluju na roditelje i škole.

Postoji više slučajeva takvih ozljeda u BiH i nejasno je zašto se to pokušava zataškati.

To treba dati u javnost da se tome stane u kraj – priča za Večernji list BiH policijski službenik koji se nedavno susreo s djetetom ozlijeđenim u jednom TikTok izazovu u našoj zemlji.

Budite prijatelj djetetu

Stava je kako je ta društvena mreža previše opasna, a djeci sve ono što im dolazi sa Zapada djeluje kao zabava.

– Djeca u prvom razredu imaju mobilne uređaje. Roditelji očito ne kontrolišu dovoljno dobro sadržaj koji oni imaju na mobitelima. Imat ćemo problema u budućnosti ako se s djecom ne bude razgovaralo i uklanjalo im društvene mreže i aplikacije koje navode na zlodjela – priča nam. Psihologinja Marija Marušić iz Širokog Brijega uputila je ozbiljan apel roditeljima da zabrane društvenu mrežu TikTok.

– Molim vas, kao roditelj, kao psiholog i kao neko ko s radi s djecom, zabranite djeci pristup aplikacijama poput TikToka!

Ne ograničiti, nego zabraniti potpuno i bez oklijevanja! I ne, ne brinite se, vaše dijete zbog toga neće biti “zaostalo” ni manje vrijedno među vršnjacima.

Oni možda nisu kognitivno sposobni razlikovati što je dobro, a što loše i stoga su roditelji i oni koji rade s djecom dužni usmjeravati ih i upozoravati.

Naime, među djecom kruže kojekakvi opasni izazovi: podmetanje opasnih predmeta – olovka/kemijska na stolicu drugom djetetu. Sutra to može biti vaše dijete (!) koje će biti nečiji objekt takozvanog izazova. Ako je vaše dijete u dobi kada koristi internet svakodnevno, dužni ste u svakom trenutku imati lozinku i pristup sadržajima koje gleda.

Sve ostalo je prepuštanje slučaju i vremenu. Budi prijatelj svom i svakom djetetu! – naglasila je. Važno je biti u toku Psihologinja Nataša Pivašević savjetuje roditeljima da je jako važno da budu utoku s onim što djeca rade.

– I prije interneta roditelji nisu uvijek znali što se događa, primjerice, na školskom igralištu. Obično do roditelja dođu ove informacije tek kada se dogodi neka tragedija – upozorava i, osim na roditelje, apeluje i na škole da budu važno mjesto gdje treba učiti kakva su ponašanja prihvatljiva, a kakva ne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,