Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djeca bh. diplomata će se moći zaposliti u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Njemačka ambasadorica u Sarajevu Margret Uebber i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković potpisale su danas Sporazum, zaključen između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke, o obavljanju plaćene djelatnosti članova porodice, članova diplomatskog ili konzularnog predstavništva u odgovarajućoj drugoj zemlji.

U skladu s ovim sporazumom, partneri i djeca izaslanih poslanika u diplomatskim i konzularnim predstavništvima u zemlji prijema ubuduće mogu obavljati svaki oblik zaposlenja uz naknadu, bilo da je u pitanju vršenje samostalne djelatnosti ili zaposlenje, uključujući stručno osposobljavanje. Sporazum rješava pitanja oko potrebe pribavljanja dozvole boravka, imuniteta, kao i poreza i socijalnog osiguranja. Sporazum se zaključuje na neodređeno vrijeme, a stupa na snagu čim budu ispunjeni svi interni uslovi predviđeni u BiH i kada Vijeće ministara Bosne i Hercegovine obavijesti Vladu Savezne Republike Njemačke o tome i ona potvrdi prijem obavijesti.

Ministrica vanjskih poslova Turković i ambasadorica Uebber pozdravile su zaključivanje Sporazuma kojem su prethodili višegodišnji pregovori.

“Ovaj sporazum predstavlja osnovu za to da partneri izaslanog osoblja u stranim predstavništvima ubuduće u zemlji prijema mogu raditi. Za mnoge uposlenike oba Ministarstva vanjskih poslova ovo je važan element u donošenju odluke o prelasku u partnersku zemlju”,  izjavila je ambasadorica Uebber.

Savezno ministarstvo vanjskih poslova Njemačke dosad je zaključilo 51 takav bilateralni sporazum sa zemljama širom svijeta. Trenutno se vode pregovori sa brojnim drugim zemljama, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u Bosni i Hercegovini. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje