Srijeda, 29. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Đaković: Kupio sam konzulov privatni automobil, ali ko zna, možda u njemu ima i nekih “bubica”

Preuzmite sliku

– U životu nisam bio u kontaktu ni sa kakvom obavještajnom službom. Možda sam im interesantan kao i ovim našim, ali Bože moj, nemam ništa protiv toga, kaže urednik emisije Telering

– Ovo je bolestan um napravio, ali ja znam odakle pušu vjetrovi, rekao je nam je Mato Đaković, urednik emisije Telering koja se emituje na RTRS-u povodom informacija koje je objavio portal Žurnal.info o navodnom vrbovanju selefija za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona, a u kojem je, prema pisanju pomenutog portala veza bio Đaković.

– U životu nisam bio u kontaktu ni sa kakvom obavještajnom službom. Možda sam im interesantan kao i ovim našim, ali Bože moj, nemam ništa protiv toga. Oružje sam zadnji put nosio u JNA, a čak ni u ovom posljednjem ratu nisam imao oružje jer sam radio kao novinar tako da uopšte ne vidim kako i po kojem osnovu mene povezuju za bilo šta. U selu Dubnica koje se nalazi negdje kod Kalesije nikad nisam bio, u Zenici nisam bio zadnjih 15 godina. To su sve konstrukcije i zato sam danas demantovao sve ove informacije i naravno nakon toga će uslijediti tužbe protiv Žurnala i Avde Avdića, kao i Dragana Mektića. Drago mi je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet. Neka se svi saslušaju da vidimo je koje nalogodavac jer ovo je stavljanje mete na glavu. I to što su me slikali u Živinicama je protuzakonito, kazao je Đaković.

 • S obzirom na to da je Žurnal uslikao Đakovića kako ulazi u BMW X3 s diplomatskim tablicama, pitali smo ga kako odgovara na optužbe Žurnala da mu je konzulat Hrvatske u Tuzli na čijem je čelu konzul Hrvatske u BiH Ivan Bandić dodijelio na korištenje službeno vozilo:

  – To nije službeno auto hrvatske Vlade. Na njemu jesu bile plave tablice. 10. januara sam kupio auto od Ivana Bandića. To je njegov privatni automobil. Auto nisam na sebe mogao prevesti dok nisam dobio rješenje iz carinske uprave. Rješenje sam dobio 8.marta i uredno sam platio porez i carinu na to auto. Auto je danas moje. Jednom prilikom sam Bandiću rekao da mi je automobil pokvaren i da želim kupiti drugi. Tada mi je Bandić rekao da ima jedno koje mu ne treba i koje želi prodati kako bi kupio sebi drugi, novi automobil. Sad su mene zadeverali, možda ima “bubica” u autu. Neko pokušava da me osramoti, a u 27 godina moje novinarske karijere nikad me niko nije tužio. Uz to moram reći da ja ovu zemlju volim više svi oni gore koji ovo rade, kaže Đaković.

  Na naše pitanje kako se upoznao s Ivanom Bandićem, Đaković nam je odgovorio da se s njim poznaje s obzirom da Bandić u Tuzli konzul već četiri-pet godina. S njim upoznao u tenis klubu u Tuzli.

  “Viđamo se na tenisu i na javnim mjestima. Mi smo prijatelji. Ja znam da je Bandić radio kao obavještajac. Ovdje je prije bio i jedan drugi konzul koji nije bio obavještajac i s njim sam bio u dobrim odnosima”, kaže Đaković.

  Zanimalo nas je i kakva je veza između Đakovića i Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, ali i Milorada Dodika:

  “Da me Dodik ikada zloupotrijebio zar vi mislite da bi u jednoj od posljednjih emisija moj gost bio Draško Stanivuković i da bi mi gostovali ljudi iz SDS-a, Nedžad Latića, Ćamil Duraković… Dodik je moj prijatelj, kupio me za cijeli život jer mi je pomogao kada sam izgubio sina. S njegovom politikom se ne slažem, kao ni sa politikom Dragana Čovića i Mije Krešića. To nije moj svijet. Miju Krešića znam od 1992. godine i komšije smo, međutim, mene povezivati s njim u ovoj priči je djelo bolesnog uma. Po kom osnovu mene optužuju da Dodik i Kolinda preko mene naoružavaju selefije? Ja imam problem na RTRS-u jer mi iz Hrvatske ne žele doći gosti jer smatraju da je to Dodikova televizija, kaže Đaković.

  Na kraju razgovora Đaković nam je rekao da bi sam otišao i prijavio cijeli slučaj Tužilaštvu BiH jer ovdje nije riječ o običnoj igri:

  “Neko me želi uništiti i zato sada želim ići do kraja”, rekao je Đaković za Oslobođenje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje