Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Đaković: Kome ja da napišem pismo da se zaštitim od obavještajne službe BiH? Čović: Pa to je problem… (VIDEO)

Preuzmite sliku

Čović je rekao kako je Vijeće ministara moglo biti formirano krajem prošle godine, da nema bošnjačke strategije zasnovane na transformaciji brojnosti na nivo odlučivanja.

– Šest mjeseci nakon izbora nemamo formiranu vlast. Pokušali smo definirati partnere koji bi formirali Vijeće ministara, jer to nisu klasični koalicijski odnosi, već zakonski okvir u kojem morate imati predstavnike tri naroda u Vijeću. Sada kada trebamo podijeliti resore, dogodio se problem – istaknuo je.

Bez Hrvata, predvođenim HDZ-om BiH, dodao je ne može se napraviti Federalna vlada niti Vijeće ministara. Također, izjavio je kako međunarodnoj zajednici, koja ima neke druge prioritete, nije jasno što se događa s politikom u BiH. Rekao je i kako Hrvatima odgovara svaki resor no da Demokratska fronta ne može uzeti hrvatske pozicije osim u nečijim glavama i u glavi Bakira Izetbegovića.

Čović je naveo i kako je strategija političkog Sarajeva, odnosno bošnjačkih stranaka predvođenih SDA, i dalje pronalaženje krivca i predstavljanje sebe kao žrtve.

– Žao mi je što je tako, moramo se okrenuti budućnosti – naveo je i dodao da opstrukcije SDA mogu potrajati unedogled, prenosi RTRS.

Čović je istaknuo kako bi se dogodila blokada vlasti u BiH, ukoliko bi HDZ povukao svoje kadrove iz Vijeća ministara u tehničkom mandatu, ali da ova stranka to neće učiniti jer ne želi blokade i opstrukcije.

On je najavio kako će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Macron krajem mjeseca organizirati sastanak na kojem će sudjelovati predstavnici zemalja regije.

Novinar Mato Đaković je upitao svoga gosta kome on da napiše pismo da se zaštiti od obavještajne službe BiH, a odgovor koji mu je gost dao možete pogledati od 8 minute I 35 sekunde. (Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje