Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Divan gest: Prijatelju iz djetinjstva darovao bubreg

Preuzmite sliku

Dževad Ponjević, novinar Radija Unsko-sanskog kantona, akter je jedne od najhumanijih priča u protekloj kalendarskoj godini, kada je svome rođaku i drugu iz djetinjstva Ademu Aleševiću darovao bubreg i tako mu olakšao život.

Alešević trenutno živi u njemačkom gradu Minhenu, gdje je prije više godina skupa s porodicom, suprugom i dvoje djece, otišao u potragu za boljim životom, a probleme s radom bubrega ima već skoro pune dvije decenije.

“Da imam probleme s bubrezima saznao sam tokom rutinske kontrole još tokom 2001. godine, a tri godine kasnije postao sam hemodijalizni pacijent. Nekoliko godina sam tragao za rješenjem, a moja sestra je ponudila da bude donor i da mi daruje bubreg, što je i urađeno operacijom u Tuzli, koja je tada bila prva takve vrste”, kaže Alešević. Dodaje kako je poslije toga punih 15 godina normalno živio, ali se situacija počela komplikovati prije tri godine, kada je donirani bubreg prestao obavljati svoju funkciju.

“Saznanje da bih ponovo mogao postati hemodijalizni pacijent bacilo me u očaj i mislio sam da nema izlaza iz takve situacije. Teško mi je to palo, jer iz iskustva znam šta znači takav život”, priča Alešević.

 • Svjetlo na kraju tunela ukazalo se kada je za njegove probleme saznao Dževad i nesebično ponudio vlastiti bubreg kako bi olakšao život rođaku i prijatelju.

  “Kada sam čuo za Ademove probleme, donio sam odluku i jedva čekao da on dođe iz Njemačke da bih mu je saopštio. Želio sam da mu pomognem i sve se na kraju lijepo završilo. Od tada se svako jutro budim s osmijehom na licu i život mi je ispunjen radošću i ponosom”, kaže Ponjević.

  Transplantacija bubrega je obavljena prije nekoliko mjeseci u Njemačkoj, a svemu su prethodile dugotrajne i komplikovane zdravstvene i administrativne procedure.

  Također, zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa korona, čitav postupak je bio usporen, a Ponjević je, prije same operacije, u šest navrata putovao i boravio u Njemačkoj.

  Njegov humani čin naišao je na odobravanje i opšte simpatije u ovdašnjoj javnosti, a za Dževada svi koji ga poznaju kažu da se radi o dobričini i čovjeku s velikim srcem, spremnom da u svakom trenutku pomogne drugima u nevolji.

  Kroz ovaj primjer, život je još jednom ispisao najljepše stranice humanosti, plemenitosti i dobrote, te pokazao kako ove plemenite vrline i dalje žive u našem društvu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje