Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Diskriminacija i mobing: Nošenje marame nije zabranjeno niti jednim zakonom ni propisom u BiH

Preuzmite sliku

Na sjednici održanoj jučer Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) razmatrao je informaciju o sve većem broju muslimanki koje zbog nošenja marame su izložene diskriminaciji i mobingu pri zapošljavanju i radu. Na sjednici održanoj jučer Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) razmatrao je informaciju o sve većem broju muslimanki koje zbog nošenja marame su izložene diskriminaciji i mobingu pri zapošljavanju i radu.

Tim povodom Rijaset IZ u BiH „iskazao je posebnu zabrinutost zbog porasta ovakvih slučajeva u državnoj službi i javnoj upravi“.

“Nošenje marame predstavlja sastavni dio vjerovanja muslimanki i nije zabranjeno niti jednim zakonom ni propisom u BiH. Naprotiv, prema međunarodnim i domaćim zakonima sloboda vjere i uvjerenja, a time i nošenje marame, temeljno je ljudsko pravo. Direktna i indirektna diskriminacija, te mobing koji ove žene prijavljuju nedopustivi su u pluralnom i demokratskom društvu koje baštini vladavinu prava”, saopćeno je iz Rijaseta IZBiH

Rijaset IZBiH podržavajući sekularni princip odvojenosti vjerskih institucija i države i njenu svjetonazorsku neutralnost napominje da je ovdje riječ o individualnom ljudskom pravu koje se zasniva na savjesti svake pojedinke i koje država i njeni organi trebaju poštovati.

“Rijaset Islamske zajednice u BiH osuđujući diskriminaciju i mobing, ohrabruje žene da traže svoja prava i poziva ih da koriste sve zakonski raspoložive mehanizme, uključujući i pokretanje tužbe tamo gdje smatraju da im je ovo temeljno pravo uskraćeno”, ističe se u saopćenju Rijaseta IZBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje