Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Direktorica Nove BH: Jednostrana odluka dijela operatera, gledatelji zakinuti

Dželila Čurt, direktorica Nove BH, za N1 je govorila o odluci BH Telecoma da gledateljima u svom kablovskom sistemu onemogući praćenje te televizije. Ona je pojasnila zbog čega je došlo do te odluke, pojasnila posljedice, ali govorila i o iskoracima Nove BH koji idu u skladu sa svjetskim standardima.

Zašto je BH Telecom odbio ponudu Nove BH?

“I BH Telecom i Eronet i m:Tel odlučili su da odbiju konkurentnu ponudu Nove BH kao domaće TV stanice. Čudno je da u isto vrijeme plaćaju ogromne iznose, čak gotovo duplo više nego što minimalno potražuje Nova BH, a plaćaju ih za strane stanice koje evidentno imaju niži kvalitet sadržaja”, kazala je.

“Za duplo veću naknadu BH Telecom i ostali operateri plaćaju Pink pakete za euro ili više, a znamo da je Regulatorna agencija za komunikacije krajem 2015. donijela odluku da određeni sadržaji tih paketa budu zabranjeni, odnosno da se emituju od ponoći do šest sati ujutro zbog sadržaja, zaštite maloljetnika, nakon velikih žalbi građana BiH”, poručila je.

Čurt je kazala i to da misli da je ovo trenutna odluka.

“Za Novu BH gledatelj je na prvom mjestu. United Group je sa svojim investitorima imala ideju prije godinu dana da ima televiziju svjetskog standarda. Ako imaš televiziju svjetskog standarda, treba da ulažeš. Mi smo jedina televizija u BiH koja je milionske iznose u eurima uložila u programsku šemu i obezbijedila vrhunski sadržaj gledateljima, prije svega premium sportski sadržaj, zabavni, serijski program i naravno naš informativni program koji je našao svoje gledatelje na području BiH”, rekla je.

Koji savjet ima za gledatelje koji ne mogu gledati Novu BH?

“Mi imamo mnogobrojne pozive, kontaktiraju nas gledatelji, i preko portala i društvenih mreža. Ono što treba zapamtiti jeste da je Nova BH nacionalni emiter. Imamo 100 posto pokrivenost preko zemaljskog signala, koji je bez naknande i svi nas mogu naći na zemaljskom signalu. Ako dio operatera ne želi sada imati Novu BH – jednostrano su odlučili, zakinuli su gledatelje koje smo mi osluškivali. Postoji alternativa – to je dobra vijest”, poručila je Čurt u Danu uživo na N1.

“Najveći operater u BiH je sklopio s nama ugovor, kao i nekolicina manjih operatera. Postoji alternativa. Savjetujemo našim gledateljima da kontaktiraju operatere, pronađite Novu BH kod drugih operatera ili nas pronađite preko terestrijalnih signala, tu smo besplatni”, rekla je Čurt za N1.

“Nova BH napravila veliki iskorak, osim velikih investicija, puno smo investirali u lokalnu produkciju, tehničku podršku, obezbijedili 30 posto radnih mjesta u odnosu na prošlu godinu i nudimo najbolji program u regiji”, istakla je.

U februaru se vraća Liga prvaka, Liga nacija početkom proljeća – odnosno televizijski programi koji su javni interes – te to mogu biti posljedice odluke BH Telecoma i drugih operatera koji u svojoj ponudi nemaju Novu BH.

Vezano | BH Telecom izbacio kanal Nova BH iz Moja TV platforme (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,