Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Direktori osnovnih škola TK uputili pismo međunarodnim institucijama u BiH da utiču na većinu u Skupštni TK

Preuzmite sliku

Direktori osnovnih škola Tuzlanskog kantona uputili su OSCE-u, Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH, OHR-u i Ambasadi Sjedinjenih američkih država u BiH pismo u kome traže od njih da iskoristite svoj uticaj, te da utiču na većinu u Skupštni Tuzlanskog kantona koja želi na ‘hitnoj’ sjednici da izvrši izmjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, a koja bi bila u suprotnosti sa nedavnom presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

U pismu se navodi:

˝Naime, prema toj Presudi prestanak mandata direktora osnovnih škola koji se desio u maju 2021. godine bio je u suprotnosti sa Ustavom FBiH. Neki od ranijih direktora su podnijeli tužbe nadležnim sudovima, te su pojedini sudski postupci već u toku.

Uz dužno poštovanje našim kolegama, ranijim direktorima, koji će po svemu sudeći svoja prava ostvariti putem suda, mi nismo krivci, niti smo na bilo koji način uticali na prestanak njihovog mandata. Sasvim legalno i u skladu sa Zakonom smo imenovani na poziciju direktora škole, te smatramo da bi usvajanjem i implementacijom predloženih izmjena Zakona, naša prava bila na isti način ugrožena.

Ukoliko do toga dođe uslijedit će tužbe sadašnjih direktora koje će proizvesti višestruko veće pravne i finansijske posljedice po Budžet TK-a od onih čiji su postupci trenutno u toku, a koji će opet snositi građani našeg kantona.

Napominjemo da sadašnji poslanici imaju Presudu Ustavnog suda FBiH broj: U-31/21 od 02.03.2022., i nemaju alibi da nisu bili upoznati sa istom, te će se suočiti i sa ličnim krivičnim prijavama.

Pored presude postoji i mišljenje na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju od strane Ureda za zakonodavstvo Vlade TK-a, a koje govori o nezakonitostima i posljedicama donošenja istog˝.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje