Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Direktor Rabite za BiH Qari sa 24.000 eura podržao projekt “Kurban” Islamske zajednice u BiH

Preuzmite sliku

Direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta – Rabita u Bosni i Hercegovini Abdullah Qari, danas je sa rukovodiocem Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice u BiH Bilalom Memiševićem potpisao Sporazum o saradnji, u okviru kojeg se realizira projekt “Kurban” u vrijednosti od 24.000 eura za 125 kurbana.

Intencija potpisanog sporazuma, kako je rekao direktor Qari, je osigurati efikasnost i transparentnost podjele kurbanskog mesa socijalno ugroženim porodicama.

– Cilj sporazuma je podržati trud i napore koji imaju za cilj olakšati potrebe socijalno ugroženih porodica u Bosni i Hercegovini, a putem podjele kurbana u toku mubarek Kurban-bajrama – istakao je Qari.

On je muslimanima u Bosni i Hercegovini čestitao predstojeći Kurban-bajram, a prenio je i čestitke generalnog sekretara Rabite dr. Mohammad bin Abdulkarima Al-Issaa koji u fokusu rada te svjetske humanitarne organizacije ima i Bosnu i Hercegovinu, odnosno, kako je Qari podsjetio, pruža nesebičnu pomoć Bosni i Hercegovini, njenim građanima.

Memišević je zahvalio na podršci i razumijevanju u realizaciji projekta “Kurban” u organizaciji Islamske zajednice u BiH, te što je Rabita prepoznala IZ u BiH kao kooperanta u realizaciji projekta.

– Za Islamsku zajednicu u BiH ovo je važan projekt koji se realizira u povratničkim dijelovima BiH. Stoga nam je važna podrška Rabite – kazao je Memišević, te izrazio nadu da će saradnja sa Rabitom biti nastavljena.

Ovo nije jedini sporazum koji je direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta – Rabita u BiH Abdullah Qari potpisao. Nedavno je sličan sporazum potpisan sa MDD Merhamet u vrijednosti od 25.000 KM, potom i sa Rijasetom IZ Crne Gore u vrijednosti od 12.200 eura.

Također, se realiziraju i projekti pomoći socijalno ugroženim porodicama i jetimima, siročadima, projekti iz oblasti kulture, obrazovanja.

Liga muslimanskog svijeta osnovana je odlukom na Generalnoj islamskoj konferenciji 18. maja 1962.u Mekki.

U organizaciji je Ujedinjenih nacija kao član nadzora pri Ekonomskom i socijalnom vijeću među međunarodnim nevladinim organizacijama čiji je status savjetodavne prirode, zatim organizaciji Islamske konferencije kao nadzor, prisustvuje važnim konferencijama, MVP i svim konferencijama Organizacije, Organizaciji za odgoj, obrazovanje i kulturu (UNESCO) kao član i Svjetskoj organizaciji djeteta (UNICEF) kao član.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje