Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Direktor Kliničkog centra u Banjaluci: Ne znamo šta nas sutra čeka ako ne dobijemo kiseonik

Preuzmite sliku

Ne znamo šta će biti sutra ako ne dobijemo medicinski kiseonik jer imamo veliki broj pacijenata na kiseoniku, kaže Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

On je tako reagovao na vijest da je glavnom dobavljaču kiseonika za UKC, firmi “TGT Tehnogas” iz Laktaša, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika.

Đajić ističe da im je svaki drugi dan iz firme “TGT Tehnogas” dolazila cisterna kiseonika u sklopu redovnog snabdijevanja, i da nisu imali imali nikakvih primjedbi ni na kvalitet ni na dinamiku isporuke.

“Mi imamo potpisan ugovor sa TGT grupacijom koja je jedina prošla na tenderu, i sve je bilo regularno. Tim kiseonikom se liječe bebe, osobe sa covidom i bez covida“, rekao je Đajić.

Direktor UKC-a naglašava da ne može sa sigurnošću reći za koliko sati još imaju kiseonika, jer ne znaju koliko će tokom naredne noći pacijenata biti primljeno na kiseonik ili skinuto sa njega.

Kaže da su poslali upit ha snabdijevanje firmi “Messer”, koja ima dozvolu za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika u BiH, ali da nisu još dobili dogovor – ipak, kako saznaju od kolega u Federaciji BiH – oni jedva i njih snabdijevaju.

Optužuje Agenciju za lijekove i njenog direktora, Aleksandra Zolaka, za “nonšalantno ponašanje”, jer su im zabranili proizvodnju i promet kiseonika.

“Trebalo je da se napravi neko privremeno rješenje, a ne da se zatvara, da se da dozvola na mjesec, dva, tri, da pomenuta firma ispuni pomenute uslove i snabdijeva kiseonikom i dalje”, ocjenjuje Đajić.

 • “Svjesni su da samo jedna firma ima licencu, koju su joj oni dali, i nisu se raspitali da li ta firma snabdijeva i ostale bolnice u RS i FBiH”, podsjeća Đajić.

  Đajić naglašava da će u kratkom roku biti potvrđena ispravnost kiseonika koji nabavlja “TGT” za medicinsku upotrebu, nakon što laboratorija iz Beograda, koja je uzela uzorke kiseonika koji se koristi u medicinske svrhe u RS, izvrši svoje provjere.

  Inspektori Agencije za lijekove BiH su 27. septembra od 8.30 do 17 sati boravili u firmi “TGT Tehnogas”, izvršili kontrolu i konstatovali proizvodnju kiseonika. Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kiseonika.

  Tematska sjednica Vlade RS o nabavci i korištenju kiseonika u bolnicama u ovom bh. entitetu, održana je iza zatvorenih vrata 27. septembra.

  Nakon nje je saopšteno da se zadužuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske u roku od 48 časova od donošenja zaključka, obezbijedi uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kiseonika, a u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kiseonika koji se koristi u ovoj ustanovi.

  Šta je sporno sa kiseonikom?

  Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera RS, i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

  Radi se o dopuni krivične prijave koju je Stanivuković podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci 24. septembra protiv Vlade Đajića, direktora UKC RS i Stanislava Čađe, direktora firme “TGT Tehnogas” iz Laktaša kod Banje Luke.

  Stanivuković tvrdi da već godinama firma “TGT Tehnogas” bez dozvole isporučuje kiseonik UKC-u RS.

  Kako je naveo u prijavi, UKC RS za liječenje pacijenata koristi kiseonik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski, jer “TGT Tehnogas” nema dozvolu za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,