Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Direktor Granične policije BiH: Nemoguće zaštititi granicu sa jednom patrolom na 32 kilometra

Preuzmite sliku

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić prilikom današnjeg sastanka sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem potvrdio je trenutnu nemogućnost ove agencije da adekvatno zaštiti državnu granicu.

– Mi još radimo prema pravilniku iz 2000. godine, koji u nadzoru zelene granice ima jednog čovjeka na 16, odnosno jednu patrolu na 32 kilometra. Već četiri ili pet godina šutimo i pokušavamo prikriti tu našu sramotu. Kako da ja uvjerim našu javnost ili bilo koga drugog da mi možemo čuvati granicu sa jednom patrolom na 32 kilometra?! Takvu tezu bi sa stručnog stanovišta bilo apsurdno braniti – ustvrdio je Galić.

Istaknuto je kako su sve potrebne pretpostavke za reformu Granične policije BiH ispunjene, međutim da to nadležne državne institucije već više od pet godina nisu realizirale, odnosno provele.

– Prvenstveno želimo zajednički apelovati na nadležne državne institucije. Već smo u februaru, a znamo da nas očekuje novi priliv migranata i izbjeglica. Neophodno je pozabaviti se sigurnosnim aspektom, jer je dovoljno reći da MUP-u USK u ovom momentu nedostaje 120 policijskih službenika, a Graničnoj policiji BiH i do 1. 200 ljudi. Materijalno – tehnička opremljenost također je daleko od zadovoljavajućeg nivoa – riječi su kantonalnog premijera Ružnića.

Na današnjem sastanku u Bihaću dogovorene su i određene zajedničke aktivnosti, odnosno operativne mogućnosti Policije USK i Granične policije, kada je u pitanju kontrola kretanja migranata i izbjeglica. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje