Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Direktor dobojske bolnice kupio naočale za varenje umjesto medicinskih

Preuzmite sliku

Direktor bolnice Sveti Apostol Luka u Doboju Mladen Gajić, koji je optužen za nesvjestan rad u službi u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona u RS-u, pristao je na 10 mjeseci zatvora te je već samoinicijativno isplatio 82.320 KM odštete za štetu pričinjenu budžetu grada Doboja.

Potvrđeno je to danas u banjalučkom Okružnom sudu na ročištu Gajiću na kojem su pročitani detalji sporazuma o priznanju krivice koji je on zaključio s tamošnjim javnim tužilaštvom u kome je pristao na navedenu kaznu. Kako je rečeno, Gajić je uradio reprogram kredita da bi gradu Doboju isplatio pomenutu odštetu.

Gajića tužilaštvo tereti da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i JU Dom za starija lica Doboj pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV.

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom Travel 4 fun d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji. Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba: “Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje”, kazala je danas republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ukoliko Okružni sud Banjaluka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi “korona ugovori”. Tamošnje javno tužilaštvo još uvijek vodi istragu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih koji se takođe sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tokom pandemije, piše Srpskainfo.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mjesto direktora dobojske bolnice, a inače je i odbornik u Skupštini grada Doboj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,