Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dionica preko Tuzle i Višegrada: Za brzu cestu Beograd-Sarajevo potrebne tri milijarde eura

Preuzmite sliku

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko rekao je da bi projekat brze ceste od Beograda do Sarajeva preko Tuzle i Višegrada trebalo da košta tri milijarde eura.

Jusko je naglasio da će nastojati da što prije zakaže sastanak sa turskim ministrom saobraćaja Ahmetom Arslanom u Turskoj radi dobijanja preciznih informacija o načinu finansiranja dionica brze ceste i preko Tuzle i Višegrada, odnosno o kakvom kreditu je riječ, koji su uslovi, na koliko godina, sa kojim grejs periodom.

Navodeći da u javnosti postoji zabuna da li će biti građen brza cesta ili autoput, Jusko je pojasnio da će obje dionice, preko Tuzle i Višegrada, biti brza cesta jer frekvencija vozila ne prelazi 10.000 automobila.

“Od momenta kada je prvi put turska delegacija došla u BiH, dali smo osam GB pisanih materijala turskoj delegaciji. Uspjeli smo prikupiti i dostaviti informacije i oni su jučer napravili studiju izvodljivosti”, rekao je Jusko za N1.

On je dodao da na jučerašnjem sastanku sa delegacijom Turske nije bilo dovoljno vremena za otvaranje svih pitanja u vezi sa izgradnjom brze ceste Sarajevo-Beograd. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje