Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dijasporaši dolaze spremni u BiH: Viagra najčešće oduzimani lijek na granici

Preuzmite sliku

Sezona godišnjih odmora već uveliko je u toku. Na graničnim prijelazima na izlazu iz naše zemlje čeka se i po dva sata.

S obzirom da naš odmor počinje onog trenutka kada sjednemo u automobil, važno nam je provesti što manje vremena u putu. Ako upadnemo u gužvu na granici i još po nesreći budemo izdvojeni iz kolone na rutinski pregled vozila, od stvari koje smo sa sobom ponijeli zavisit će da li će nas poslije kontrole zaboljeti glava ili pak osiromašiti novčanik.

Tako u svome vozilu svi građani BiH stariji od 17 godina kad ulaze u recimo Hrvatsku mogu imati:

Jednu šteku cigareta ili
250 grama duhana
2 litre vina
1 litar žestokog pića
60 ml parfema
250 ml toaletne vode
Pa čak i jedan buket cvijeća
Uz to ako želite da jedete domaću salatu sa sobom smijete ponijeti do pet kilograma svježeg voća i povrća. Krompir je ovdje izuzetak.

Svi koji putuju na odmor sa djecom, kao neizostavni dio prtljage nose čitavu kesu lijekova za ne daj bože, ali…

„Unošenje lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije, to je ili prepis istorije bolesti, potvrda ljekara ili recept“, pojašnjava Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 • granica-pretres
 • Na zvaničnoj stranici Uprave za indirektno oporezivanje BiH nalazi se link pod nazivom „Krenite spremno na put“ koji je postavljen upravo s razlogom da se građani naše zemlje  informašu kako bi bez problema prešli granični prijelaz kada krenu u, na primjer, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, kao i Tursku i Grčku, destinacije gdje naši građani vrlo često putuju.

  Pa i pored svih informacija dostupnih svima i građanima BiH i dijaspori, nerijetki su primjeri nepoštivanja, a samim tim i pretresanja na graničnim prijelazima.

  „Najčešće što se pronalazilo prilikom kontrole ulaska lica u carinsko područje BiH, to su određeni lijekovi kao što je vijagra i takvi lijekovi su oduzimani“, tvrdi Kovačević.

  Dijaspori je unos stimulacijskih tableta u BiH itekako zabranjen, ali kada je novac u pitanju priča je sasvim drugačija. Unos novca u BiH je neograničen, ali ako s novcem krenete van države, morate paziti koliko ćete ga ponijeti. Do iznosa od 5000 KM nije vam potreban nikakav dokument o porijeklu, dok za iznose preko 5000 maraka mora postojati dokaz od banke. Svaki iznos novca veći od 10.000 KM mora imati dozvolu od entitetskog ministarstva finansija, piše

  Bez obzira što vas možda na granici nikada nisu zaustavili ili što ste odmahivali glavom kad god bi vas pitali imate li šta za prijaviti, nikako ne treba zanemariti propise i činjenicu da za sve postoji prvi put. (RTV SLON / Foto: Ilustracija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,