Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

DF više nije dio vlasti, Bego Gutić ponovo Premijer TK, izabrani novi ministri (FOTO)

Preuzmite sliku

Demokratska fronta više ne čini dio vlasti TK. Zamijenjeno je ukupno pet ministara koji su prije nekoliko trenutaka položili zakletvu. Premijer TK je ponovo Bego Gutić, koji je rano jutros podnio ostavku. ministri-tk-novi (3)

Za novog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta izabran je Izet Jagodić iz Stranke za BiH izabrana je i Danijela Simić za ministricu za rad i socijalnu politiku TK iz iste stranke.ministri-tk-novi (1)Novi minisatr razvoja i poduzetništva je Nermin Hodžić iz BPS-a dok je Husein Topčagić iz SDA za novi ministar unutrašnjih poslova TK. Ispred Narodne stranke radom za boljitak izabrana je Ivana Kulić za ministricu pravosuđa i uprave TK.

 • ministri-imenovanje-novi-tk
 • Podsjećamo, Premijer TK Bego Gutić podnio je ostavku na sjednici Skupštine TK, koja je u toku, iz određenih razloga, a tekst ostavke prenosimo u cjelosti:

  „Zbog nemogućnosti realizacije programskih ciljeva, a koji su dati kroz ekspoze premijera prilikom imenovanja Vlade TK 20.02. 2015. godine, podnosim ostavku na mjesto premijera TK u aktuelnom sazivu.

  minitri-vlada-tkRazlog za ovakav postupak leži u činjenici da od samog formiranja Vlade TK, jedan broj ministara nije odgovorio postavljenim ciljevima, niti su pokazali spremnost za provođenje planiranih reformi. Sve to imalo je za posljedicu stvaranje kriza koje su blokirale funkcionalan i svrsishodan rad Vlade TK. Prva kriza se pojavila već kod donošenja prvog dokumenta, a to je Budžet TK, a nakon toga je uslijedio čitav niz neželjenih situacija.

  Preglasavanje u radu Vlade kontinuirano je usporavalo stvaranje pozitivne atmosfere i može se definisati odugovlačenjem u trenutku koji zahtijeva efikasnost.

  To je u konačnici imalo za posljedicu osjećaj nejedinstva koji je onemogućavao rad, kako izvršnog nivoa vlasti-Vlade TK, tako i zakonodavnog-Skupštine TK“, navodi se u ostavci premijera Gutića. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,