Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

DF o odluci Evropskog suda za ljudska prava: Presuda potvrđuje kako Hrvatska nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH

Preuzmite sliku

Demokratska fronta (DF) oglasila se saopćenjem za javnost povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je odbio zahtjev Vlade Hrvatske za učešće u sporu koji je pokrenuo član DF-a Zlatan Begić.

Hrvatska je u svom zahtjevu navele kako Begićeva apelacija dovodi u pitanje izborni i zakonodavni sistem BiH određen Aneksom IV Dejtonskog sporazuma, međutim njihov zahtjev je odbijen.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Odluka Evropskog suda za ljudska prava da odbije pokušaj Vlade Republike Hrvatske da se umiješa u sudski spor koji je pred Evropskim sudom za ljudska prava pokrenuo Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predstavlja još jedan dokaz ispravnosti političkih opredjeljenja Demokratske fronte i predsjednika Željka Komšića.

Na ovaj način Evropski sud za ljudska prava je potvrdio da Republika Hrvatska nema nikakvo pravo da se miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, a koja se konkretno tiču izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, što Demokratska fronta već godinama ističe.

Osim toga pokazuje se da Republiku Hrvatsku naročito smeta to što dovodimo u pitanje nejednaku vrijednost glasa i to što sukladno presudama Evropskog suda za ljudska prava nastojimo ostvariti jednakost vrijednosti glasa svih građana Bosne i Hercegovine.

Demokratska fronta će putem pravnih i političkih mehanizama nastaviti sa borbom i zalaganjem za građansku državu, borbom koja u interesu države i koja je lišena sitnog politikanstva i jeftinih doskočica.

Demokratska fronta ovim putem pozdravlja aktivnosti prof.dr Zlatana Begića i pravnog tima DF-a, saopćeno je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje