Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Detalji: Zaraženi muškarac iz Breze radio u restoranu u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Pacijent će ujutro biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se od ranije nalazi pet inficiranih osoba

Testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je osmi slučaj infekcije koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, a radi se o 51-godišnjem muškarcu iz Breze koji je 14. marta došao iz Njemačke.

S obzirom na to da je u Njemačkoj radio u restoranu u kojem je bilo pozitivnih slučajeva infekcije, odmah je targetiran kao sumnjiv na koronavirus COVID-19 te je smješten u kućnu izolaciju, saopćeno je iz Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK.

Navodi se da u Brezi nije imao kontakata sa okolinom, pošto živi sam, a sve vrijeme je bio pod zdravstvenim nadzorom. Nakon blagih simptoma koji su se pojavili unazad nekoliko dana, uzeti su brisevi koji su poslani u referentni laboratorij te je potvrđena infekcija koronavirusom.

Vezano | Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Brezi

Pacijent će ujutro biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se od ranije nalazi pet inficiranih osoba – četiri iz Zenice i jedna iz Tešnja, dok je šesti pacijent ranije premješten na Službu za infektivne bolesti KBZ-a. Također, očekuje se da u izolatorij bude prebačen i 34-godišnji muškarac iz Visokog kod kojeg je danas potvrđena infekcija virusom COVID-19.

– Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije – ističe se u saopćenju Kriznog štaba ZDK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,