Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Detalji hapšenja zločinca Krajišnika: ´Sakrili smo se u sijenu, nismo smjeli kašljati ni jako disati´

Preuzmite sliku

Redateljica Anna Roch snimala je dokumentarni film “Operacija Kra”, koji govori o hvatanju bosanskog Srbina Momčila Krajišnika na Palama u aprilu 2000., i uspjela dobiti odobrenje za razgovor s nekim pripadnicima tajne jedinice kojom je komandovao viceadmiral Laurent Isnard.

Film će 11. oktobra biti prikazan na francuskoj mreži Planete Plus.

U februaru 2000. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao je tajnu optužnicu protiv Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba.

Nekoliko mjeseci prije toga na terenu su se među francuske pripadnike UN-ovih plavih kaciga ubacili vojnici 13. padobranske pukovnije, elitne obavještajne jedinice.

“Krajišnika smo viđali svaki dan, znali smo gdje mu žive roditelji”, priča Gerard (kao i njegovi kolege u filmu otkriva tek nadimak ili ratno ime).

Prepoznali ga po obrvama

U martu 2000. primijetio je povorku crnih Audija u selu blizu Pala, uporišta bosanskih Srba nadomak Sarajeva. Gerard je pretpostavio da se “Kra” vratio roditeljima, ali morao se uvjeriti u to.

“Jedne noći smo kroz šumu došli do polja, na 80 metara od prozora kupaonice. Imam malu kameru na tronošcu s objektivom od 500 mm. Hladno je, čekamo. Pali se svjetlo. Počeo sam snimati. Meta 13 puta prolazi ispred prozora. Vidim samo gornji dio lica, ali prepoznajem njegove guste obrve. On je”, prisjeća se Gerard.

Glavni vojni stožer u Francuskoj zadaću hvatanja povjerava glasovitoj jedinici mornaričkih komandosa “Hubert”.

“Locirali smo ga. Sad moramo pripremiti akciju, uhvatiti ga, pritom ne izazvati novi rat i dovesti ga živog”, rekao je komandant jedinice Laurent Isnard.

“Za to će nam trebati čarobni štapić”, našalio se specijalac koji se predstavio imenom Nemo. “Teleportirati ga u zatvor, a da to ni sam ne primijeti”.

U međuvremenu, kako bi bio siguran da se meta – nazvana “John” – skriva u roditeljskoj kući, Gerard je pronašao dobru promatračnicu: štalu.

“Noću bih podigao crijep dva centimetra kako bih imao pogled na njegovu sobu”, rekao je.

“No gazda je dolazio dvaput na dan hraniti stoku. Penjao se na štalu i vilama uzimao sijeno. Zato smo načinili rupu u sijenu i sakrili se. Nismo se smjeli micati, kašljati ni jako disati”.

Laserske tačke na prsima

Francuski komandosi u međuvremenu avionom stižu u Sarajevo. Kako ne bi privukli pažnju uskaču u UN-ova terenska vozila i dvojica po dvojica iskaču u jarke, okupljaju se na zbornom mjestu i idući kroz šumu dolaze do Johnove kuće.

Francuski vojnici su se pribojavali reakcije stanovnika kada eksplozija na ulaznim vratima kuće otkrije početak akcije.

“Na Palama je nepovjerenje na svakom koraku”, kaže Nemo. “Oružja ima u svakoj kući”.

Grupa se podijelila na tri dijela: jedni su zaduženi za osiguranje akcije, drugi za kontrolu pristupa kući, treći se u pratnji komandanta prikradaju kućnom pragu.

Njihove automatske puške imaju laserske ciljnike, ali je njihov snop nevidljiv. “Zato smo nabavili laserski pokazivač koji smo pričvrstili na oružje”, rekao je Nemo nasmiješivši se. Jedna do dvije crvene tačke na prsima imaju sjajan učinak zastrašivanja.

“Pred vrata smo stavili eksploziv. Dajem znak”, kaže admiral Isnard. Odjeknula je eksplozija.

Za nekoliko sekundi prestrašeni stari roditelji su posjednuti na postelju. Na spratu je John ustao. U pidžami je, u ruci mu je Colt 45 koji baca i podiže ruke na koje mu odmah stavljaju lisice.

Na Palama su svi budni, ali niko se ne miče. Helikopter slijeće, odvozi zarobljenika na sarajevski aerodrom, gdje je izručen predstavnicima ICTY-ja.

Momčilu Krajišniku, koji je 2006. osuđen na 27 godina zatvora, kazna je 2009. smanjena na 20 godina. Pušten je 2013. i kao nacionalni heroj vratio se u svoju kuću na Palama. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje