Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Deset identificiranih osoba: Pripreme za devetu kolektivnu dženazu civilnim žrtvama rata u Bratuncu

Preuzmite sliku

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, u utorak, 12. maja 2015. godine, bit će organizirana kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka deset identificiranih osoba, civilnih žrtava zločina počinjenih na području Bratunca tokom 1992. godine.

To su potvrdili Elvir ef. Hodžić, glavni imam i Admir ef. Velić, predsjednik Medžlisa IZ Bratunac, na press konferenciji održanoj u utorak 5. maja 2015. godine, u zgradi Tuzlanskog muftijstva. Oni su saopćili da će 12. maja 2015. biti ukopani: Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. godine; Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. godine; Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. godine; Sead (Jusuf) Jusupović, rođen 1974. godine; Mevludin (Safet) Husić, rođen 1961. godine; Rifat (Alija) Bajrami, rođen 1953. godine; Hajrudin (Hasan) Alić, rođen 1948. godine; Hajdarević (Fadil) Edmir, rođen 1961. godine; Sejfulah (Rešida) Čivić, rođen 1969. godine i Azem ( Rešida) Čivić, rođen 1971. godine.

U proteklih osam kolektivnih dženaza, na šehidskom mezarju Veljaci ukopano je 273 tijela. Zvanični podaci govore da je tokom 1992. godine na području općine Bratunac ubijeno 603 civilne osobe. Glavni imam Elvir ef. Hodžić rekao je da će taj broj biti znatno uvećan, jer se tokom centraliziranja spiskova došlo do novih imena, prije svega onih ubijenih osoba koje su pred rat živjele u Bratuncu, a imale su dokumente u nekoj drugoj općini. Probleme u određivanju zvaničnoga broja ubijenih stvara i činjenica da su brojne žrtve, odlukom članova njihovih porodica, ukopane u porodična mezarja u bratunačkim selima.

Prema riječima Elvir ef. Hodžića, Bratunac je jedna od općina sa najvećim procentom stradalih Bošnjaka. U srebreničkom genocidu ubijeno je najmanje 2.100 osoba sa područja Bratunca:

Naša je procjena da će ukupan broj ubijenih civila preći 3.000, zaključio je ef. Hodžić.

U Bratuncu će i ove godine biti organizirani dani sjećanja na žrtve zločina pod nazivom „Dani genocida – Bratunac 2015“. Admir ef. Velić, predsjednik Medžlisa IZ Bratunac kazao je novinarima da je program u okviru ove manifestacije otpočeo 3. maja 2015. godine tewhidom za šehide Hranče, nakon kojega je obilježena grobnica Borkovac. Također, promovirana je knjiga Moć sudbine, autorice Belme Malagić iz Glogove.

Potrudili smo se da pripremimo dostojanstven program i odamo posljednji selam svirepo ubijenim Bošnjacima. Udruženje logoraša Bratunac će 9. maja 2015. otvoriti spomen-sobu Veljaci, koja bi trebala u perspektivi prerasti u Muzej genocida. Također, posjetit ćemo sve masovne grobnice na općini Bratunac i u skoro svim mjestima održati tewhid za šehide, kazao je Admir ef. Velić. On je istakao da je podršku u pripremi i realizaciji devete kolektivne dženaze pružilo Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH.

Pozvani su svi zainteresirani da u utorak 12. maja 2015. godine dođu u Bratunac i prisustvuju posljednjem ispraćaju posmrtnih ostataka ubijenih civila. Iz šesnaest gradova Bosne i Hercegovine bit će organiziran prevoz autobusima. Ispraćaj tabuta planiran je 11. maja 2015. u 16.00 sati ispred Komemorativnog centra Tuzla. Kolektivna dženaza bit će 12. maja 2015. sa početkom u 12.00 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje