Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Depresija uzima danak u BiH: Za prva četiri mjeseca ove godine počinjeno 128 samoubistava

Preuzmite sliku

Prema nekim podacima, u BiH od depresije boluju desetine hiljada ljudi, a u narednim godinama ona bi mogla postati drugi najveći svjetski zdravstveni problem.

Na području Bosne i Hercegovine u prva četiri mjeseca ove godine evidentirano je 128 slučajeva samoubistva, od čega 66 u Federaciji BiH, 62 u Republici Srpskoj, pokazuju statistički podaci koje je portal Radiosarajevo.ba dobio iz Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Prema podacima iz FUP-a, na teritoriji ovog entiteta, od 1. januara do 1. maja ove godine evidentirano je 66 samoubistva, od čega su 50 počinili muškarci, a 16 žene. Među njima ima i maloljetnih osoba.

Najčešći načini izvršenja samoubistava u BiH su vješanjem i upotrebom vatrenog oružja, a bilo je i slučajeva utapanja, trovanja…

Prema riječima psihologinje Đane Lončarice, ovi podaci su zabrinjavajući s obzirom na ukupan broj stanovnika u BiH.

“To možemo objasniti time što se muškarci mnogo manje obraćaju za stručnu pomoć i dosta su zatvoreniji u svojoj komunikaciji”, objasnila je Lončarica u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Ona je poručila da je društveni kontekst taj koji najčešće primora emotivno labilnijeg pojedinca da digne ruku na sebe i da se suicid najčešće dešava kod osoba kod kojih nisu prepoznati simptomi psihičkih bolesti, koje nisu tretirane.

“Socijalna i ekonomska situacija u BiH nažalost najviše utiče na ljude koji su skloni suicidalnim mislima, i na kraju mnogi koji izvrše samoubistvo upravo su to uradili iz razloga što ne vide rješenje svojih egzistencijalnih pitanja“, ocijenila je Lončarica.

Također, kako je kazala, neprepoznavanje psihičkih bolesti kod pojedinih osoba te nepružanje stručne pomoći tim ljudima je jedan od faktora rasta samoubistava u BiH.

“Bh. društvo sve više tone u društvo koje je depresivno i psihički bolesno, što uveliko utiče na zdravlje svakog člana naše zajednice“, dodala je ona.

Lončarica je savjetovala da je stručnu pomoć potrebno zatražiti kada dođe do velikih promjena u raspoloženju, do pojave depresije, izolacije, naglog gubitka tjelesne mase i slično, što bi se moglo spriječiti sveukupnim poboljšanjem kvalitete života.

“Svjesnost o vlastitim potrebama, kontakti koji nas ispunjavaju sa drugim ljudima, razgovori, otvorena komunikacija sa prijateljima, porodicom, bavljenje stvarima koje volimo, stvari su koje dovode do većeg kvaliteta života, većeg zadovoljstva. Kad se osjećamo sretnim, time su i naše misli drugačije”, poručila je Lončarica.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Bosni i Hercegovini godišnje na 100.000 stanovnika šest izvrši samoubistvo, što je znatno manje u odnosu na zemlje regiona. Naime, u zemljama regiona najveći broj samoubistava u odnosu na broj stanovnika izvršen je u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

U Sloveniji godišnje na 100.000 stanovnika 21,4 osoba izvrši samoubistvo, u Hrvatskoj, 17,5, a u Srbiji 17 osoba. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da svake godine oko 800.000 ljudi u svijetu oduzme sebi život, što znači da jedna osoba na svakih 40 sekundi digne ruku na sebe.

U FBiH ima više od 60 centara za mentalne bolesti, koji djeluju pri domovima zdravlja. Svaka osoba koja osjeti da su se pojavile velike promjene u raspoloženju, da su depresivni, izolirani od društva, naglo su smršali, trebalo bi da se obrate u ove centre. Ukoliko poznajete osobu koja pokazuje ove simptome, pokušajte je animirati da potraži pomoć i budite joj podrška.

Nažalost, u našoj zemlji ne postoji SOS telefon za osobe sa suicidalnim mislima, ali još jednom ponavljamo da svaki Dom zdravlja ima osoblje koje se zna nositi sa ovakvim situacijama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,